Micotoxines: una gestió del risc complexa

Autors/ores

  • Sonia Marín Universitat de Lleida (UdL), Lleida
  • Vicente Sanchis Universitat de Lleida (UdL), Lleida
  • Francisco Molino Universitat de Lleida (UdL), Lleida
  • Antonio J. Ramos Universitat de Lleida (UdL), Lleida

Paraules clau:

micotoxines, seguretat alimentària, cereals, cultiu, postcollita, indústria alimentària.

Resum

Les micotoxines són metabòlits secundaris produïts per certs fongs presents en productes agroalimentaris que provoquen un conjunt d’efectes aguts o crònics adversos, com la genotoxicitat, la carcinogenicitat o la immunosupressió, en humans i animals. Causen pèrdues econòmiques importants a la ramaderia per la reducció de la productivitat, l’augment de la incidència de malalties, el dany crònic dels òrgans vitals i la disminució del rendiment reproductiu que produeixen. En aquest article es revisen a la bibliografia les dades d’incidència a Catalunya i les estratègies de control aplicables per a mitigar-ne la presència en aliments. Per tal de maximitzar la seguretat dels consumidors i millorar la sanitat animal, són necessàries estratègies per a inhibir el creixement de fongs toxigènics als cultius i reduir-hi la presència de micotoxines. No és probable aconseguir estratègies per a la prevenció i per al control de les micotoxines mitjançant una sola actuació; cal una combinació de bones pràctiques agrícoles, condicions d’emmagatzematge i control ambiental adequades i bones pràctiques de fabricació, que incloguin programes d’assegurament de la qualitat garantistes i mètodes de descontaminació segurs. Els mètodes més eficaços són els que eviten la infecció per fongs i, en conseqüència, la producció de micotoxines.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Descàrregues

Número

Secció

Agrofòrum