Varietats de garrofer dels Països Catalans: caracterització i estructura poblacional

Autors/ores

  • Mercè Rovira Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA)
  • Antònia Ninot Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA)
  • Agustí Romero Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA)
  • Ignasi Batlle Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA)

Paraules clau:

garrofer, conservació, varietats, descripció, estructura genètica.

Resum

El garrofer (Ceratonia siliqua L.) és una espècie arbòria perennifòlia, termòfila i xeròfita conreada a la major part dels països de la conca mediterrània. La seva distribució a la península Ibèrica ocupa la franja litoral mediterrània i part de l’atlàntica del sud. Espanya n’és el principal país productor a escala mundial. Al Centre de Mas Bové de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), a Constantí, al Tarragonès, es manté el Banc Nacional de Germoplasma de Garrofer (BNGG), on es conserven 234 entrades de diferents països. En aquest treball es presenten els resultats de caracterització de la garrofa i el garrofí de les entrades procedents de Catalunya (35), les Illes Balears (30) i el País Valencià (41), així com algunes particularitats de les seves inflorescències. També es mostren els resultats de l’estructura poblacional del BNGG analitzada mitjançant el genotipatge amb marcadors moleculars, microsatèl·lits de 215 entrades, que indiquen la presència de dos grups genètics. Les varietats dels Països Catalans (Catalunya, Illes Balears i País Valencià) i les de Múrcia pertanyen a un grup genètic, mentre que les varietats dels altres països i d’Andalusia formarien part d’un altre grup genètic diferenciat, cosa que suggereix l’existència d’un passat comú en l’origen d’aquests materials.

Descàrregues

Número

Secció

Articles