El sector agroalimentari i el TTIP

Autors/ores

  • Jordi Rosell Departament d’Economia Aplicada, Universitat Autònoma de Barcelona
  • Oriol Forcada Fundació Empresa i Ciència, Universitat Autònoma de Barcelona

Paraules clau:

acords de lliure comerç, comerç internacional, Unió Europea, Estats Units, sector agroalimentari, política comercial.

Resum

El tractat de lliure comerç i inversió que la Unió Europea (UE) està negociant amb els Estats Units (EUA) per crear l’Acord Transatlàntic pel Comerç i la Inversió, conegut també com a TTIP per les sigles del seu nom anglès (Transatlantic Trade and Investment Partnership), pot tenir un impacte notable en el sector agroalimentari català. La magnitud d’aquest efecte dependrà de fins a quin grau l’acord elimina efectivament els obstacles aranzelaris i no aranzelaris en els intercanvis recíprocs. Pel que fa als primers, malgrat que de mitjana els drets de duana d’una zona i l’altra són baixos, romanen alguns aranzels alts (crestes aranzelàries) i molt alts (megaaranzels) per a determinats productes del sector agroalimentari. A la vegada, les mesures sanitàries i fitosanitàries i altres barreres tècniques són un obstacle més que notable per als intercanvis de bona part de productes del sector agrari i alimentari. L’eliminació dels obstacles aranzelaris i no aranzelaris al comerç agroalimentari entre la UE i els EUA donarà lloc a canvis en la dinàmica i composició d’aquest comerç i, per tant, tindrà efectes d’una certa grandària en els diferents subsectors agroalimentaris. Vist des de la UE, per alguns subsectors el TTIP és una oportunitat per a consolidar i ampliar les exportacions al mercat americà, d’altres el veuen amb temor per la competència de produccions dels EUA fins ara sense accés al mercat de la UE pels aranzels i/o les barreres sanitàries, fitosanitàries o tècniques. L’efecte final del TTIP sobre el sector agroalimentari de la UE i de Catalunya dependrà, però, del contingut final d’un acord que, de fet, encara es troba en negociació.

Paraules clau: acords de lliure comerç, comerç internacional, Unió Europea, Estats Units, sector agroalimentari, política comercial.

Biografia de l'autor/a

Jordi Rosell, Departament d’Economia Aplicada, Universitat Autònoma de Barcelona



Descàrregues

Número

Secció

Articles