Los ideales educativos de los maestros desde una perspectiva histórica y los desafíos del neoliberalismo
Palabras clave:
historia de la educación, sistemas educativos, neoliberalismo, capitalismo y educación, educación moralResumen
En este artículo se hace un estudio de los ideales educativos que han desarrollado los maestros y sus formadores en España usando una metodología «long view». Se establece un recorrido desde principios del siglo xix hasta la actualidad. El propósito que se persigue es destacar la profundidad temporal de los desacuerdos que actualmente existen sobre el sistema educativo. La constatación de la permanencia de esos desacuerdos en el tiempo descubre grandes contradicciones ideológicas que se manifiestan en la forma en que el neoliberalismo se introduce en las grietas que encuentra en la educación pública con una voluntad privatizadora, destruyendo la cultura de igualdad de oportunidades que proponía el liberalismo clásico.
Descargas
Descargas
Publicado
Número
Sección
Licencia
- Els autors cedeixen a la Societat d'Història de l'Educació dels Països de Llengua Catalana (filial de l’Institut d’Estudis Catalans) els drets de reproducció, comunicació pública i distribució dels articles presentats per a ser publicats a la revista Educació i Història: Revista d'Història de l'Educació.
- Els autors responen davant la Societat d'Història de l'Educació dels Països de Llengua Catalana de l'autoria i l'originalitat dels articles presentats.
- És responsabilitat dels autors l’obtenció dels permisos per a la reproducció de tot el material gràfic inclòs en els articles.
- La Societat d'Història de l'Educació dels Països de Llengua Catalana està exempta de tota responsabilitat derivada de l’eventual vulneració de drets de propietat intel·lectual per part dels autors.
- Els continguts publicats a la revista estan subjectes —llevat que s’indiqui el contrari en el text o en el material gràfic— a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya (by-nc-nd) de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així doncs, s’autoritza el públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l’obra sempre que se’n reconegui l’autoria i l’entitat que la publica i no se’n faci un ús comercial ni cap obra derivada.
- La revista no es fa responsable de les idees i opinions exposades pels autors dels articles publicats.