L’educació democràtica a les escoles d’estiu de l’Associació de Mestres Rosa Sensat (1966-2008)

Autors/ores

  • Núria Simó i Gil Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya
  • Jordi Feu i Gelis Universitat de Girona

Paraules clau:

escola democràtica, escoles d’estiu, educació democràtica, democràcia, participació i Associació de Mestres Rosa Sensat.

Resum

La democràcia i la participació han estat temes rellevants en la formació impartida en les escoles d’estiu de l’Associació de Mestres Rosa Sensat, que ha procurat estar atenta al que passava i passa en l’àmbit social, polític i econòmic, i ha concebut l’escola com un espai amb clares connotacions ideològiques plurals, obertes i tolerants amb les diferents maneres de pensar i de viure. Des d’aquesta perspectiva, l’article fa una anàlisi dels discursos i les pràctiques relacionats amb la democràcia en quarantatres edicions de les escoles d’estiu de l’Associació de Mestres Rosa Sensat (1966-2008) i contextualitza la seva contribució en l’escola democràtica catalana. Obrim l’article amb una anàlisi teòrica i conceptual dels termes democràcia i participació en relació amb l’escola i, seguidament, fem la revisió històrica de les escoles d’estiu de l’Associació de Mestres Rosa Sensat des de l’any 1966. L’article aporta claus interpretatives que justifiquen que la defensa d’una escola democràtica per part dels mestres que hi han participat s’ha mantingut durant els tres períodes analitzats: el primer, de 1966 a 1980; el segon, de 1981 a 1994, i el tercer, de 1995 a 2008. Les mobilitzacions i accions dels mestres participants, desenvolupades en el context polític, social i econòmic de cada període, han marcat el camí cap a l’escola democràtica.

Paraules clau: escola democràtica, escoles d’estiu, educació democràtica, democràcia, participació i Associació de Mestres Rosa Sensat.

Biografia de l'autor/a

Núria Simó i Gil, Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya







Número

Secció

Tema monogràfic