Imatge pública de la infància en monedes commemoratives: Any Internacional del Nen (1979)
Paraules clau:
infància, imatge, numismàtica, drets, conmemoracionsResum
La representació de la infància en monedes, bitllets, segells i altres estampes està directament relacionada amb els usos polítics que es fan d’aquesta infància i amb la projecció pública i social d’una imatge concreta —o diverses imatges— de les infàncies. En aquest article, presentem un estudi històric d’una col·lecció de 74 monedes commemoratives encunyades per diversos països del món amb motiu de l’Any Internacional del Nen, celebrat el 1979. Prenem el concepte d’infància, traslladat a la imatge o iconografia representada en la numismàtica, i l’analitzem des d’una perspectiva semiòtica, explorant la rica interacció de símbols i significats que reflecteixen tant les aspiracions universals com els contextos culturals específics dels països emissors. En essència, aquestes monedes, a través de la seva iconografia de la infància, no només commemoren l’esdeveniment, sinó que també posen de manifest aspectes com la sensibilització i l’acció global a favor dels drets dels infants; la maternitat i l’educació; i la vinculació de la infància amb valors com la innocència, l’alegria, la cooperació, el progrés o la protecció. Aquestes i altres qüestions seran abordades al llarg d’aquest text.
Descàrregues
Descàrregues
Publicat
Número
Secció
Llicència
- Els autors cedeixen a la Societat d'Història de l'Educació dels Països de Llengua Catalana (filial de l’Institut d’Estudis Catalans) els drets de reproducció, comunicació pública i distribució dels articles presentats per a ser publicats a la revista Educació i Història: Revista d'Història de l'Educació.
- Els autors responen davant la Societat d'Història de l'Educació dels Països de Llengua Catalana de l'autoria i l'originalitat dels articles presentats.
- És responsabilitat dels autors l’obtenció dels permisos per a la reproducció de tot el material gràfic inclòs en els articles.
- La Societat d'Història de l'Educació dels Països de Llengua Catalana està exempta de tota responsabilitat derivada de l’eventual vulneració de drets de propietat intel·lectual per part dels autors.
- Els continguts publicats a la revista estan subjectes —llevat que s’indiqui el contrari en el text o en el material gràfic— a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya (by-nc-nd) de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així doncs, s’autoritza el públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l’obra sempre que se’n reconegui l’autoria i l’entitat que la publica i no se’n faci un ús comercial ni cap obra derivada.
- La revista no es fa responsable de les idees i opinions exposades pels autors dels articles publicats.