Subvertir la vida, transformar la societat. Les revoltes juvenils dels anys seixanta als Estats Units i França
Paraules clau:
joventut, cultura de masses, moviment estudiantil, generació Beat, hippies, Internacional Situacionista, Maig del 68, moviment socialResum
En un projecte de recerca dedicat a l’anàlisi i revisió històrica dels moviments juvenils al llarg del segle XX fins a l’actualitat, la rebel·lió juvenil dels anys seixanta i principis dels setanta té una significació ideològica, política i cultural que no podem passar per alt. Amb el pas del temps, el Maig del 68 ha esdevingut una data icònica, tot i que sovint se l’ha caricaturitzat. En aquest treball posem el focus d’atenció en la caracterització d’aquella revolta als Estats Units i a França. No ens interessa tant presentar un relat descriptiu dels fets, sinó mostrar els corrents subjacents que trobem en el fons d’aquelles protestes, destacant el paper que tindrien grups artístics i culturals com la Beat Generation o la Internacional Situacionista (IS). En ambdós casos, ens fixarem en els elements més subversius a l’hora de connectar la crítica social i política amb la construcció de formes de vida alternatives que expressaven un desig profund de transformació social. Alguns dels moviments socials contemporanis continuen nodrint-se d’aquests corrents crítics i els successos d’aquella època en la mesura que ajuden a conformar una subjectivitat rebel i dissident. Recuperar la memòria d’aquells anys proporciona una temporalitat més àmplia a aquests moviments socials, tant pel que fa al coneixement del passat, com pel que fa a la projecció cap al futur, sovint limitada a consideracions abstractes sobre l’alliberament o l’emancipació.
Descàrregues
Descàrregues
Publicat
Número
Secció
Llicència
- Els autors cedeixen a la Societat d'Història de l'Educació dels Països de Llengua Catalana (filial de l’Institut d’Estudis Catalans) els drets de reproducció, comunicació pública i distribució dels articles presentats per a ser publicats a la revista Educació i Història: Revista d'Història de l'Educació.
- Els autors responen davant la Societat d'Història de l'Educació dels Països de Llengua Catalana de l'autoria i l'originalitat dels articles presentats.
- És responsabilitat dels autors l’obtenció dels permisos per a la reproducció de tot el material gràfic inclòs en els articles.
- La Societat d'Història de l'Educació dels Països de Llengua Catalana està exempta de tota responsabilitat derivada de l’eventual vulneració de drets de propietat intel·lectual per part dels autors.
- Els continguts publicats a la revista estan subjectes —llevat que s’indiqui el contrari en el text o en el material gràfic— a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya (by-nc-nd) de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així doncs, s’autoritza el públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l’obra sempre que se’n reconegui l’autoria i l’entitat que la publica i no se’n faci un ús comercial ni cap obra derivada.
- La revista no es fa responsable de les idees i opinions exposades pels autors dels articles publicats.