Influència i recepció de Freinet a España. Mapa del laberint historiogràfic i possibles vies de fuga (1979-2016)
Paraules clau:
Freinet, Espanya, historiografia, Segona República, transició a la democràcia.Resum
La influència i recepció del pensament educatiu i les innovacions escolars de Célestin Freinet a Espanya és un camp de recerca que ha estat desenvolupat des de fa una mica més de tres dècades i mitja. A la fi de la dècada de 1970, quan el moviment freinetià espanyol tornava a adquirir protagonisme en el panorama dels moviments de renovació pedagògica (MRP), va aparèixer la primera publicació científica sobre la seva primera època, durant els anys vint i trenta del segle passat. Des de llavors s’han produït una mica més d’un centenar de publicacions científiques, encara que de gènere, solidesa i profunditat diversos. El resultat és un laberint historiogràfic els múltiples camins del qual van descobrint vies de fugida reeixides, portes cegues i, de vegades, entrades falses que condueixen a senders ja transitats. L’objectiu d’aquest estudi és presentar una panoràmica de la trajectòria de la historiografia sobre la presència de les idees i les pràctiques freinetianes a Espanya durant la Segona República, la Guerra Civil i la transició a la democràcia, fer un balanç crític de l’estat de la qüestió, oferir algunes possibles vies de fugida del laberint historiogràfic i presentar un ampli repertori bibliogràfic especialitzat, útil per emprendre ulteriors indagacions. Aquest estudi, a més, posa de manifest que el freinetisme espanyol segueix sent un terreny d’exploració que reclama l’atenció de la comunitat científica, ateses les àmplies possibilitats que ofereix; així mateix, es considera que cal modificar determinades perspectives d’anàlisi i emfatitzar-ne d’altres que, en més o menys grau, ja són presents a les investigacions.
Paraules clau: Freinet, Espanya; historiografia; Segona República; transició a la democràcia.
Descàrregues
Descàrregues
Número
Secció
Llicència
- Els autors cedeixen a la Societat d'Història de l'Educació dels Països de Llengua Catalana (filial de l’Institut d’Estudis Catalans) els drets de reproducció, comunicació pública i distribució dels articles presentats per a ser publicats a la revista Educació i Història: Revista d'Història de l'Educació.
- Els autors responen davant la Societat d'Història de l'Educació dels Països de Llengua Catalana de l'autoria i l'originalitat dels articles presentats.
- És responsabilitat dels autors l’obtenció dels permisos per a la reproducció de tot el material gràfic inclòs en els articles.
- La Societat d'Història de l'Educació dels Països de Llengua Catalana està exempta de tota responsabilitat derivada de l’eventual vulneració de drets de propietat intel·lectual per part dels autors.
- Els continguts publicats a la revista estan subjectes —llevat que s’indiqui el contrari en el text o en el material gràfic— a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya (by-nc-nd) de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així doncs, s’autoritza el públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l’obra sempre que se’n reconegui l’autoria i l’entitat que la publica i no se’n faci un ús comercial ni cap obra derivada.
- La revista no es fa responsable de les idees i opinions exposades pels autors dels articles publicats.