Els Moviments de Renovació Pedagògica: construint la democràcia des de les aules

Autors/ores

  • Àngels Martínez Bonafé Federació de Moviments de Renovació Pedagògica del País Valencià (Espanya)

Paraules clau:

democràcia, formació del professorat, transició, renovació pedagògica, moviment social, moviments de renovació pedagògica, autoorganització.

Resum

Aquest article parla de les accions i el discurs del professorat autoorganitzat en la Confederació de Moviments de Renovació Pedagògica, des dels darrers anys de la dictadura a l’Estat espanyol. Presenta diverses estratègies de renovació pedagògica vinculades al compromís amb la democratització real de la vida social en l’ensenyament: primerament, en el treball de desarticular el franquisme a les escoles, instituts i universitats; des de 1982, en els conflictes i negociacions amb la socialdemocràcia per al desplegament de nous currículums i models de formació del professorat i, després, en la resistència enfront de l’atac econòmic i ideològic del neoliberalisme. En l’anàlisi d’aquest procés, hem de considerar també les aliances o els obstacles que aquests col·lectius han trobat en la relació amb altres moviments socials, organitzacions o institucions polítiques. Les fonts d’informació principals han estat els documents editats en campanyes, congressos, materials didàctics, comunicats públics, etc., pels col·lectius de MRP de diferents territoris i per la Confederació Estatal de Moviments de Renovació Pedagògica.

Paraules clau: democràcia, formació del professorat, transició, renovació pedagògica, moviment social, moviments de renovació pedagògica, autoorganització.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Biografia de l'autor/a

Àngels Martínez Bonafé, Federació de Moviments de Renovació Pedagògica del País Valencià (Espanya)



Número

Secció

Tema monogràfic