Algunes referències històriques de la varietat garnatxa a l'Empordà Autores/as Josep Blanch i Dalmau Resumen Hasta la aparición de la moderna ampelografía, que hay que situar a mediados del siglo xviii, la descripción y denominación de las variedades de Vitis vinifera como la garnacha presentan muchas dificultades. A pesar de ello, la garnacha es una de las variedades de cepa que tiene referencias históricas más antiguas en catalán. Estas referencias son de orígenes muy diversos, desde obras literarias tanto italianas como catalanas de finales del siglo xiii, hasta tratados de agricultura o libros de viajes, y todas estas obras nos sitúan la garnacha tanto en el Priorat como en el Empordà. A finales del siglo xix, la garnacha pasa a ser la variedad más conocida del Empordà debido, entre otros motivos, a que la primera cita en Catalunya sobre la aparición de la filoxera se produce el año 1879 en Rabós de lEmpordà sobre unas cepas de garnacha. Paralelamente, Francisco Jordi Romañach, el 1878, cita la garnacha («lladoné») como una variedad propia del Empordà. El vino dulce natural es el más representativo y conocido de la comarca. Este vino tan emblemático de las tierras ampurdanesas ha sido fuente de referencia por parte de escritores i artistes. Descargas Text complet (Català) Publicado 2015-11-25 Cómo citar Blanch i Dalmau, J. (2015). Algunes referències històriques de la varietat garnatxa a l’Empordà. Dossiers Agraris, 9–18. Recuperado a partir de https://revistes.iec.cat/index.php/DA/article/view/89548.001 Más formatos de cita ACM ACS APA ABNT Chicago Harvard IEEE MLA Turabian Vancouver Descargar cita Endnote/Zotero/Mendeley (RIS) BibTeX Número 18: La varietat garnatxa roja, lledoner roig o garnatxa grisa Sección Artículos Licencia La propietat intel·lectual dels articles és dels respectius autors.Els autors en el moment de lliurar els articles a la revista DOSSIERS AGRARIS per a sol·licitar-ne la publicació accepten els termes següents:Els autors cedeixen a la ICEA (filial de l'Institut d'Estudis Catalans) els drets de reproducció, comunicació pública i distribució dels articles presentats per a ser publicats a DOSSIERS AGRARIS.Els autors responen davant la ICEA de l'autoria i l'originalitat dels articles presentats.És responsabilitat dels autors l'obtenció dels permisos per a la reproducció de tot el material gràfic inclòs en els articles.La ICEA està exempta de tota responsabilitat derivada de l'eventual vulneració de drets de propietat intel·lectual per part dels autors.Els continguts publicats a la revista estan subjectes -llevat que s'indiqui el contrari en el text o en el material gràfic- a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya (by-nc-nd) de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així doncs, s'autoritza el públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.La revista DOSSIERS AGRARIS no es fa responsable de les idees i opinions exposades pels autors dels articles publicats.