Innovacions enològiques els darrers cent anys Autores/as Montse Nadal Antoni Sánchez-Ortiz Resumen A finales del siglo xix, el efecto devastador de la filoxera provocó un punto de inflexión en la vitivinicultura mundial, a partir del cual empezó un lento periodo de recuperación del cultivo de la vid. Entre las décadas de los sesenta y setenta se mejoró la calidad de la uva y el vino gracias a la introducción de la tecnología, que permitió el ahorro de tiempo y mano de obra. En los viñedos, surgieron máquinas para las técnicas vitícolas anuales (tractores con acoplamientos para tratamientos, prepodadoras y máquinas de vendimia); en las bodegas, se renovaron las infraestructuras, con la incorporación del acero inoxidable en las conducciones y depósitos de vinificación, y se incorporó una nueva maquinaria para estrujar más suavemente la uva, para el prensado, la clarificación y la estabilización de los vinos. Las grandes innovaciones acontecieron a finales de la década de los noventa, con el perfeccionamiento de la filtración (ósmosis inversa, resinas de intercambio catiónico, etc.). En el nuevo milenio, la globalización del sector vitivinícola se enfrentó con nuevos retos debido a los cambios del consumo de vino y al crecimiento de la competencia entre los mercados actuales, cuyo hecho impulsó la diversificación y la gestión de la calidad mediante una producción integral y sostenible. Descargas Text complet (Català) Publicado 2014-03-20 Cómo citar Nadal, M., & Sánchez-Ortiz, A. (2014). Innovacions enològiques els darrers cent anys. Dossiers Agraris, (16), 29–35. Recuperado a partir de https://revistes.iec.cat/index.php/DA/article/view/83874.001 Más formatos de cita ACM ACS APA ABNT Chicago Harvard IEEE MLA Turabian Vancouver Descargar cita Endnote/Zotero/Mendeley (RIS) BibTeX Número 16 : Innovacions en l'agricultura catalana en els darrers cent anys Sección Artículos Licencia La propietat intel·lectual dels articles és dels respectius autors.Els autors en el moment de lliurar els articles a la revista DOSSIERS AGRARIS per a sol·licitar-ne la publicació accepten els termes següents:Els autors cedeixen a la ICEA (filial de l'Institut d'Estudis Catalans) els drets de reproducció, comunicació pública i distribució dels articles presentats per a ser publicats a DOSSIERS AGRARIS.Els autors responen davant la ICEA de l'autoria i l'originalitat dels articles presentats.És responsabilitat dels autors l'obtenció dels permisos per a la reproducció de tot el material gràfic inclòs en els articles.La ICEA està exempta de tota responsabilitat derivada de l'eventual vulneració de drets de propietat intel·lectual per part dels autors.Els continguts publicats a la revista estan subjectes -llevat que s'indiqui el contrari en el text o en el material gràfic- a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya (by-nc-nd) de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així doncs, s'autoritza el públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.La revista DOSSIERS AGRARIS no es fa responsable de les idees i opinions exposades pels autors dels articles publicats.