Innovacions enològiques els darrers cent anys Authors Montse Nadal Antoni Sánchez-Ortiz Abstract Al final del segle xix, l'efecte devastador de la fil·loxera provocà un punt d'inflexió en la vitivinicultura mundial, a partir del qual començà un període lent de recuperació del cultiu de la vinya. Entre les dècades dels seixanta i setanta es millorà la qualitat del raïm i el vi gràcies a la introducció de la tecnologia, que va permetre l'estalvi de temps i mà d'obra. Al camp, aparegueren màquines per a les pràctiques vitícoles anuals (tractors amb acoblaments per a tractaments, prepodadores i màquines de collir raïm); al celler, es renovaren les infraestructures, amb la incorporació de l'acer inoxidable en les conduccions i en els tancs de vinificació, i s'incorporà una nova maquinària per aixafar amb cura el raïm, el premsatge, i la clarificació i estabilització dels vins. Les grans innovacions, doncs, s'esdevingueren al final de la dècada dels noranta, amb el perfeccionament de la filtració del vi (osmosi inversa, resines de bescanvi catiònic). En el nou mil·lenni, amb la globalització, el sector vitivinícola es trobà amb nous reptes davant dels canvis dels consumidors de vi i del creixement de la competitivitat entre els mercats actuals, la qual cosa impulsà la diversificació i una gestió de qualitat mitjançant una producció integral i sostenible. Downloads Text complet (Català) Published 2014-03-20 How to Cite Nadal, M., & Sánchez-Ortiz, A. (2014). Innovacions enològiques els darrers cent anys. Dossiers Agraris, (16), 29–35. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/DA/article/view/83874.001 More Citation Formats ACM ACS APA ABNT Chicago Harvard IEEE MLA Turabian Vancouver Download Citation Endnote/Zotero/Mendeley (RIS) BibTeX Issue 16 : Innovacions en l'agricultura catalana en els darrers cent anys Section Articles License The intellectual property of articles belongs to the respective authors.On submitting articles for publication to the journal DOSSIERS AGRARIS, authors accept the following terms:Authors assign to ICEA (a subsidiary of Institut d’Estudis Catalans) the rights of reproduction, communication to the public and distribution of the articles submitted for publication to DOSSIERS AGRARIS.Authors answer to ICEA for the authorship and originality of submitted articles.Authors are responsible for obtaining permission for the reproduction of all graphic material included in articles.ICEA declines all liability for the possible infringement of intellectual property rights by authors.The contents published in the journal, unless otherwise stated in the text or in the graphic material, are subject to a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs (by-nc-nd) 3.0 Spain licence, the complete text of which may be found at http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.en. Consequently, the general public is authorised to reproduce, distribute and communicate the work, provided that its authorship and the body publishing it are acknowledged, and that no commercial use and no derivative works are made of it.The journal DOSSIERS AGRARIS is not responsible for the ideas and opinions expressed by the authors of the published articles.