El Sumoi, aspectes agronòmics Autores/as Claustre Grau Xoan Elorduy Vidal Sandra Rico Resumen El sumoi, variedad autóctona catalana, fue una de las variedades de uva negra mas extendida en Catalunya hasta mediados del siglo XX, que se arranca masivamente a partir de 1970 a causa de la entrada de variedades foráneas y a la demanda de uva blanca para elaborar champán. Actualmente el cultivo está circunscrito en algunos municipios de la DO Conca de Barberà, Costers del Segre, Penedès, Pla de Bages y Tarragona. El ejemplo de lo que ha pasado con esta variedad lo vemos en la DO Tarragona, donde en los últimos treinta años se han arrancado el 90 % de las viñas. Esta variedad es muy resistente a las elevadas temperaturas y a la falta de agua, con una buena adaptabilidad a todo tipo de terrenos. Su ciclo vegetativo es un poco más corto que el de la variedad cariñena, los racimos son alargados y de compactación media, las bayas son de piel fina y de color azul, lo que da un mosto de elevada acidez. Descargas Text complet (Català) Publicado 2013-04-22 Cómo citar Grau, C., Elorduy Vidal, X., & Rico, S. (2013). El Sumoi, aspectes agronòmics. Dossiers Agraris, (14), 55–64. Recuperado a partir de https://revistes.iec.cat/index.php/DA/article/view/80508.001 Más formatos de cita ACM ACS APA ABNT Chicago Harvard IEEE MLA Turabian Vancouver Descargar cita Endnote/Zotero/Mendeley (RIS) BibTeX Número 14 : La varietat sumoll Sección Artículos Licencia La propietat intel·lectual dels articles és dels respectius autors.Els autors en el moment de lliurar els articles a la revista DOSSIERS AGRARIS per a sol·licitar-ne la publicació accepten els termes següents:Els autors cedeixen a la ICEA (filial de l'Institut d'Estudis Catalans) els drets de reproducció, comunicació pública i distribució dels articles presentats per a ser publicats a DOSSIERS AGRARIS.Els autors responen davant la ICEA de l'autoria i l'originalitat dels articles presentats.És responsabilitat dels autors l'obtenció dels permisos per a la reproducció de tot el material gràfic inclòs en els articles.La ICEA està exempta de tota responsabilitat derivada de l'eventual vulneració de drets de propietat intel·lectual per part dels autors.Els continguts publicats a la revista estan subjectes -llevat que s'indiqui el contrari en el text o en el material gràfic- a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya (by-nc-nd) de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així doncs, s'autoritza el públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.La revista DOSSIERS AGRARIS no es fa responsable de les idees i opinions exposades pels autors dels articles publicats.