Algunes referències històriques de la varietat garnatxa a l'Empordà Autors/ores Josep Blanch i Dalmau Resum Fins a l'aparició de l'ampelografia moderna, que hem de situar a mitjan segle xviii, la descripció i denominació de les varietats de Vitis vinifera com la garnatxa mostren moltes dificultats. A pesar d'això, la garnatxa és una de les varietats de cep que té referències històriques més antigues en català. Aquestes referències són d'orígens molt diversos, des d'obres literàries tant italianes com catalanes a partir de finals del segle xiii, fins a tractats d'agricultura o llibres de viatges, i totes aquestes obres ens situen la garnatxa tant al Priorat com a l'Empordà. A finals del segle xix, la garnatxa passa a ser la varietat més coneguda de l'Empordà a causa, entre altres motius, del fet que la primera citació a Catalunya sobre l'aparició de la fil·loxera es produeix l'any 1879 a Rabós de l'Empordà, en uns ceps de garnatxa. Paral·lelament, Francisco Jordi Romañach, el 1878, cita la garnatxa («lladoné») com una varietat pròpia empordanesa. El vi dolç natural és el més representatiu i conegut de la comarca. Aquest vi tan emblemàtic de les terres empordaneses ha sigut font de referències per part dels seus escriptors i artistes. Descàrregues Text complet Publicat 2015-11-25 Com citar Blanch i Dalmau, J. (2015). Algunes referències històriques de la varietat garnatxa a l’Empordà. Dossiers Agraris, 9–18. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/DA/article/view/89548.001 Més formats de citació ACM ACS APA ABNT Chicago Harvard IEEE MLA Turabian Vancouver Descarregar citació Endnote/Zotero/Mendeley (RIS) BibTeX Número 18: La varietat garnatxa roja, lledoner roig o garnatxa grisa Secció Articles Llicència La propietat intel·lectual dels articles és dels respectius autors.Els autors en el moment de lliurar els articles a la revista DOSSIERS AGRARIS per a sol·licitar-ne la publicació accepten els termes següents:Els autors cedeixen a la ICEA (filial de l'Institut d'Estudis Catalans) els drets de reproducció, comunicació pública i distribució dels articles presentats per a ser publicats a DOSSIERS AGRARIS.Els autors responen davant la ICEA de l'autoria i l'originalitat dels articles presentats.És responsabilitat dels autors l'obtenció dels permisos per a la reproducció de tot el material gràfic inclòs en els articles.La ICEA està exempta de tota responsabilitat derivada de l'eventual vulneració de drets de propietat intel·lectual per part dels autors.Els continguts publicats a la revista estan subjectes -llevat que s'indiqui el contrari en el text o en el material gràfic- a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya (by-nc-nd) de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així doncs, s'autoritza el públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.La revista DOSSIERS AGRARIS no es fa responsable de les idees i opinions exposades pels autors dels articles publicats.