Després de la revolució: estratègies industrialistes barcelonines en la construcció de l'estat liberal espanyol (1843-1854)

Autors/ores

  • Joan Fuster Sobrepere

Resum

Aquest treball es proposa explicar el paper de la ciutat de Barcelona i de les seves elits, vinculades a l'economia industrial, en la construcció de l'Estat liberal espanyol; quan, una vegada culminada la revolució liberal, l'estabilització moderada el va configurar com un Estat centralista, especialment a partir de la reforma del poder territorial. A partir d'aquesta característica dominant del nou Estat, s'intenta explicar, d'una banda, les dificultats que tingué la burgesia barcelonina per incidir-hi i obtenir polítiques favorables al seu projecte industrialista que no era solament una política aranzelària defensiva, sinó un programa de desenvolupament capitalista per a Espanya, i de l'altra, les enormes dificultats que aquestes elits van trobar per assentar la seva hegemonia i governar els conflictes interns propis de la nova societat classista amb els escassos instruments que aquest Estat els posava a l'abast.

Descàrregues

Publicat

2006-11-21

Com citar

Fuster Sobrepere, J. (2006). Després de la revolució: estratègies industrialistes barcelonines en la construcció de l’estat liberal espanyol (1843-1854). Butlletí De La Societat Catalana d’Estudis Històrics, (16), 221–235. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/BSCEH/article/view/19749.001

Número

Secció

Tesis doctorals