Evolució genètica i cultural de la tria de parella

Autors/ores

  • Mauro Santos Universitat Autònoma de Barcelona
  • Susana A. M. Varela Universidade de Lisboa

Paraules clau:

còpia, elecció de parella, aprenentatge social, especiació, hibridació, psicologia evolutiva, aprenentatge associatiu.

Resum

Darwin va suggerir que l’elecció de la parella per part de la femella explica l’evolució de trets masculins exagerats, com ara un plomatge extravagant en aus, que podrien reduir les possibilitats de supervivència dels individus que els porten, i Fisher ho va formalitzar. No obstant això, es va demostrar que l’elecció de la parella femenina també es veu afectada per la transmissió cultural, que fins i tot pot prevaldre sobre les preferències genètiques fixades. Aquesta transmissió cultural del comportament es coneix actualment com a còpia de parella o còpia d’elecció de parella (mate copying, mate-choice copying), i és una estratègia d’aparellament generalitzada en animals, des d’invertebrats fins a humans, i que es caracteritza per copiar els altres en la tria de la parella. S’ha postulat que aquest comportament —totalment cultural— té un paper significatiu en l’evolució. Una pregunta apassionant és fins a quin punt les bases de comportament de la còpia d’elecció de companys és un subproducte d’un procés general d’aprenentatge associatiu o, més aviat, és una adaptació específica.

Paraules clau: còpia, elecció de parella, aprenentatge social, especiació, hibridació, psicologia evolutiva, aprenentatge associatiu.

Biografies de l'autor/a

Mauro Santos, Universitat Autònoma de Barcelona

Departament de Genètica i de Microbiologia, Grup de Genòmica, Bioinformàtica i Biologia Evolutiva (GBBE),
Universitat Autònoma de Barcelona, Espanya

Susana A. M. Varela, Universidade de Lisboa

cE3c — Centre for Ecology, Evolution and Environmental Changes, Faculdade de Ciências, Universidade de Lisboa, Lisboa, Portugal; 
Instituto Gulbenkian de Ciência, Oeiras, Portugal; ISPA — Instituto Universitário, Lisboa, Portugal

Descàrregues

Número

Secció

Articles