Cercant els determinants de la baixa fecunditat a la Unió Europea: la distribució per gènere de les responsabilitats familiars

Autors/ores

  • Fernando Gil-Alonso Departament de Geografia Humana. Universitat de Barcelona

Paraules clau:

fecunditat, relacions de gènere, repartiment de tasques, Unió Europea.

Resum

L’Eurobaròmetre és una enquesta de la Comissió Europea llançada dues vegades a l’any en tots els estats membres de la Unió Europea (UE) per a obtenir un millor coneixement de l’opinió dels seus ciutadans sobre un seguit de temes d’interès per als polítics de la UE. Per exemple, l’Eurobaròmetre estàndard 56.2 (2001) incloïa preguntes sobre el nombre de fills ideal que tenien a la ment els enquestats i sobre el nombre de fills que realment havien tingut. Aquestes preguntes es van repetir l’any següent als tretze antics països candidats (més Turquia) i, com a resultat, disposem d’informació de vint-i-vuit països en total. Després, altres eurobaròmetres han inclòs preguntes sobre com estan distribuïdes les responsabilitats familiars entre homes i dones. Aquest treball analitza conjuntament aquests resultats amb l’objectiu d’estudiar si hi ha una correlació entre la baixa fecunditat i el repartiment de les tasques domèstiques, en un context en què les dones estan creixentment involucrades al mercat de treball, però s’encarreguen encara de la major part de les tasques reproductives. Els resultats obtinguts són contraris als esperats: la fecunditat està dèbilment i negativament correlacionada amb una divisió més igualitària del treball domèstic.

Paraules clau: fecunditat, relacions de gènere, repartiment de tasques, Unió Europea.

Biografia de l'autor/a

Fernando Gil-Alonso, Departament de Geografia Humana. Universitat de Barcelona

Investigador Ramón y Cajal del Departament de Geografia Humana de la Universitat de Barcelona.

Membre del Grup de recerca en Població, Territori i Ciutadania (UB)

Investigador Principal del Projecte I+D "La dinámica demográfica en España a través de los censos del siglo XX. Análisis histórico y territorial mediante métodos de estimación indirecta" (CSO2008-06217), finançat pel Ministerio de Ciencia e Innovació en el marc del VI Plan Nacional de I+D+i 2008-2011.

Correspondence: Fernando Gil-Alonso. Departament de Geografia Humana. Universitat de Barcelona. Carrer de Montalegre, 6. 08001 Barcelona. Tel.: 00-34-934 037 863. A/e: fgil@ub.edu.

Descàrregues

Publicat

2014-01-09

Número

Secció

Articles