Origen i traçabilitat dels aliments: aplicació de la tècnica d’espectroscòpia d’infraroig proper

Autors/ores

  • Alba Graells-Roca Universitat de Barcelona (UB)

Paraules clau:

NIRS, origen geogràfic, traçabilitat, control de qualitat, autenticitat.

Resum

L’objectiu d’aquest treball és fer una revisió sobre com la tecnologia pot ajudar a incrementar la confiança del consumidor en els productes alimentaris amb un recorregut a través de la cadena alimentària cada cop més llarg per efecte de la globalització. D’una banda, la tecnologia de cadena de blocs (blockchain, en anglès) pot ser decisiva per a garantir l’origen d’un aliment i pal·liar, així, la vulnerabilitat de la cadena alimentària per manca d’autenticitat. De l’altra, la tècnica d’espectroscòpia d’infraroig proper (NIRS, de l’anglès near-infrared spectroscopy) és molt apta per a controlar la qualitat i la seguretat dels aliments perquè en verifica les característiques i propietats. Amb la tècnica NIRS es poden analitzar els aliments in situ i determinar-ne l’origen geogràfic, la possible adulte-ració, la presència de transgènics i l’autenticitat dels cultius ecològics. Amb aquesta revisió podem concloure que, amb la NIRS i la cadena de blocs, juntament amb altres tècniques analítiques i estadístiques complementàries, s’estableix un sistema veraç, d’interès i amb gran potencial per al consumidor final.

Biografia de l'autor/a

Alba Graells-Roca, Universitat de Barcelona (UB)

Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació, Universitat de Barcelona (UB)

Descàrregues

Número

Secció

Articles