Patrimonio, cultura material e innovación docente: Propuestas y experiencias

Autors/ores

  • José Damián López Martínez Centro de Estudios sobre la Memoria Educativa (CEME) Universidad de Murcia
  • María José Martínez Ruiz-Funes Centro de Estudios sobre la Memoria Educativa (CEME) Universidad de Murcia
  • Pedro Luis Moreno Martínez Centro de Estudios sobre la Memoria Educativa (CEME) Universidad de Murcia
  • Ana Sebastián Vicente Centro de Estudios sobre la Memoria Educativa (CEME) Universidad de Murcia

Paraules clau:

patrimoni històric educatiu, cultura material de l’escola, catàlegs de material d’ensenyament, exposicions pedagògiques.

Resum

En aquest treball ens centrem en els usos del patrimoni històric educatiu, catàlegs comercials de material d’ensenyament i exposicions pedagògiques que difonen la cultura material de centres docents i dels seus professors com a recurs didàctic en contextos formatius per propiciar l’adquisició de competències. El patrimoni històric educatiu aporta un alt potencial instructiu i educatiu, i pot ser una eina pedagògica en el treball a l’aula per a diferents nivells i modalitats educatius. És un mitjà apropiat per analitzar les cultures escolars (la del coneixement científic dels experts, la política institucional i la dels docents); ens informa de la història i l’evolució de les disciplines escolars i el seu codi disciplinari; és un indicador de processos de canvi, reformes i innovacions; ens ajuda a conèixer el que foren les pràctiques educatives pretèrites, els estils d’ensenyament i les metodologies docents a l’aula i ens permet aprofundir en el coneixement i la interpretació del passat en l’àmbit escolar. Així mateix, permet ser utilitzat com a estratègia didàctica per a una educació patrimonial que contribueixi a l’adquisició i el desenvolupament de capacitats que generin el coneixement, la comprensió, el respecte, la cura i la conservació del patrimoni.

Paraules clau: patrimoni històric educatiu, cultura material de l’escola, catàlegs de material d’ensenyament, exposicions pedagògiques.

Biografia de l'autor/a

José Damián López Martínez, Centro de Estudios sobre la Memoria Educativa (CEME) Universidad de Murcia



Número

Secció

Tema monogràfic