Moviments de resistència ciutadana a la Lleida franquista i estratègies de contestació institucional del règim (1939-1975)

Autors/ores

  • Gerard Pamplona Molina Universitat Pompeu Fabra

Paraules clau:

Franquisme, Lleida, repressió, resistència, cultura

Resum

Aquest treball té com a objectiu analitzar els principals moviments de resistència que es van produir a la ciutat de Lleida al llarg de la dictadura franquista (1939-1975). Així, s’analitzarà l’evolució dels diferents mecanismes de resistència cultural i com aquests van anar evolucionant a mesura que el context sociopolític i cultural de la ciutat i del país anava canviant. Per fer-ho, es relacionaran les accions de resistència amb les diferents realitats urbanes i socials i les noves formes de mobilització ciutadana. Al mateix temps, analitzarem les formes en què el règim franquista va respondre a aquestes iniciatives socioculturals promogudes per certs sectors de la població lleidatana, així com quines iniciatives de contestació va emprendre per tal d’articular un nou corrent cultural i de pensament d’abast provincial.

Descàrregues

Com citar

Pamplona Molina, G. (2021). Moviments de resistència ciutadana a la Lleida franquista i estratègies de contestació institucional del règim (1939-1975). Butlletí De La Societat Catalana d’Estudis Històrics, (32), 155–180. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/BSCEH/article/view/149494

Número

Secció

Articles