Nous conceptes en HLA i trasplantament d’òrgans

Autors/ores

  • Jaume Martorell Servei d’Immunologia, Centre de Diagnòstic Biomèdic, Hospital Clínic. Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS)
  • Eduard Palou Servei d’Immunologia, Centre de Diagnòstic Biomèdic, Hospital Clínic. Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS)

Paraules clau:

trasplantament, HLA, al·loreconeixement, rebuig.

Resum

En el trasplantament d’òrgans el rebuig immunitari segueix sent el principal obstacle a superar. L’al·loreconeixement que inicia aquesta resposta immunitària està determinat majoritàriament pel reconeixement com a estranyes de les molècules HLA o MHC (complex d’histocompatibilitat principal), en ser aquestes extremadament polimòrfiques. L’al·loresposta immunitària comporta l’activació inicial dels limfòcits T i la inducció posterior d’un ventall de mecanismes efectors. Aquests mecanismes que porten al rebuig poden tenir tant una base cel·lular com humoral, i el tractament amb immunosupressors és més efectiu en el cas del rebuig cel·lular. Tanmateix, el tractament crònic amb fàrmacs immunosupressors comporta uns efectes adversos importants i, per això, s’està estudiant la possibilitat d’induir tolerància específica d’antigen, que sembla un objectiu factible en un futur. Actualment, els estudis immunitaris que es fan al laboratori avaluen el grau de compatibilitat entre donant i receptor, mitjançant la tipificació HLA de tots dos, i analitzen l’al·loresposta específica, bàsicament mitjançant la detecció d’anticossos anti-HLA específics del donant.

Paraules clau: trasplantament, HLA, al·loreconeixement, rebuig.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Descàrregues

Número

Secció

Destacats de recerca