Revalorització de la biomassa mitjançant fonts d’hidrogen alternatives: síntesi de la γ-valerolactona
Paraules clau:
Biomassa, γ-valerolactona, catàlisi heterogènia, hidrogenació in situ.Resum
La recerca de condicions més respectuoses per generar productes orgànics d’alt valor afegit, sobretot si els reactius provenen de la transformació de la biomassa, és un punt primordial cap a un desenvolupament sostenible. En aquest treball s’explora l’obtenció d’un d’aquests derivats, la γ-valerolactona, mitjançant la hidrogenació in situ de l’àcid levulínic. Per això, s’han analitzat dos agents hidrogenants alternatius a l’hidrogen molecular: l’àcid fòrmic i l’alcohol isopropílic. En un primer estadi, s’ha realitzat un cribratge sobre diferents catalitzadors heterogenis en què s’ha constatat la necessitat d’una àrea específica elevada, fet que ens ha empès a escollir el níquel Raney tant per la seva naturalesa com per la seva accessibilitat. En un segon estadi, s’ha determinat que l’isopropanol permet treballar a una temperatura menor i invertint menys temps de reacció del que ho fa l’àcid fòrmic, cosa que implica una reducció del consum energètic. Finalment, s’observa que la transició de medi aquós a alcohòlic encara afavoreix més la reacció amb transformacions properes al 100 %.Descàrregues
Descàrregues
Número
Secció
Llicència
- Els autors cedeixen a la Societat Catalana de Química (filial de l’Institut d’Estudis Catalans) els drets de reproducció, comunicació pública i distribució dels articles presentats per a ser publicats a la Revista de la Societat Catalana de Química.
- Els autors responen davant la Societat Catalana de Química, de l'autoria i l'originalitat dels articles presentats.
- És responsabilitat dels autors l’obtenció dels permisos per a la reproducció de tot el material gràfic inclòs en els articles.
- La Societat Catalana de Química, està exempta de tota responsabilitat derivada de l’eventual vulneració de drets de propietat intel·lectual per part dels autors.
- Els continguts publicats a la revista estan subjectes —llevat que s’indiqui el contrari en el text o en el material gràfic— a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya (by-nc-nd) de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així doncs, s’autoritza el públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l’obra sempre que se’n reconegui l’autoria i l’entitat que la publica i no se’n faci un ús comercial ni cap obra derivada.
- Revista de la Societat Catalana de Química no es fa responsable de les idees i opinions exposades pels autors dels articles publicats.