Optimització de tecnologies d’imatge per espectrometriade masses per a una futura aplicació en toxicologia ambiental
Paraules clau:
Imatge per espectrometria de masses, MALDI, lipidòmica, embrió de peix zebra, quimiometria.Resum
La imatge per espectrometria de masses pot revolucionar les ciències òmiques pel fet de caracteritzar canvis moleculars amb context espacial. En aquest estudi, hem optimitzat protocols de lipidòmica espacial per tal d’analitzar embrions de peix zebra, una alternativa als models animals clàssics en estudis de toxicologia ambiental. Així, s’han avaluat una tècnica convencional d’ionització per desorció làser assistida per matriu - imatge per espectrometria de masses (MALDI-MSI, de matrix-assisted laser desorption/ionization - mass spectrometry imaging) i una tècnica desenvolupada recentment anomenada MALDI-2. Els resultats mostren que ambdues tècniques permeten analitzar les seccions de teixit de forma reproduïble amb una alta resolució espacial. La combinació amb l’anàlisi quimiomètrica ha permès observar una clara diferenciació en el contingut lipídic de les diferents zones del cos de l’embrió i es demostra així la utilitat que pot tenir en estudis (eco)toxicològics futurs.Descàrregues
Descàrregues
Número
Secció
Llicència
- Els autors cedeixen a la Societat Catalana de Química (filial de l’Institut d’Estudis Catalans) els drets de reproducció, comunicació pública i distribució dels articles presentats per a ser publicats a la Revista de la Societat Catalana de Química.
- Els autors responen davant la Societat Catalana de Química, de l'autoria i l'originalitat dels articles presentats.
- És responsabilitat dels autors l’obtenció dels permisos per a la reproducció de tot el material gràfic inclòs en els articles.
- La Societat Catalana de Química, està exempta de tota responsabilitat derivada de l’eventual vulneració de drets de propietat intel·lectual per part dels autors.
- Els continguts publicats a la revista estan subjectes —llevat que s’indiqui el contrari en el text o en el material gràfic— a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya (by-nc-nd) de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així doncs, s’autoritza el públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l’obra sempre que se’n reconegui l’autoria i l’entitat que la publica i no se’n faci un ús comercial ni cap obra derivada.
- Revista de la Societat Catalana de Química no es fa responsable de les idees i opinions exposades pels autors dels articles publicats.