Celebrem el Premi Nobel de Química 2022. Com la química clic i la química bioortogonal estan transformant la biomedicina?

Autors/ores

  • Benjamí Oller-Salvia Institut Químic de Sarrià - Universitat Ramon Llull (IQS-URL)

DOI:

https://doi.org/10.2436/20.2003.01.148

Paraules clau:

Química clic, química bioortogonal, Premi Nobel

Resum

La química clic i la química bioortogonal han obert nous camins en la modificació de sistemes complexos i han contribuït a posar la química a l’abast de tothom. La química clic permet enllaçar molècules altament funcionalitzades d’una manera ràpida, senzilla i robusta, mentre que la química bioortogonal permet realitzar modificacions en entorns biològics. Tant una química com l’altra ofereixen moltes possibilitats i han obert nous horitzons en camps com la biomedicina, entre d’altres. Dins de la biomedicina, la química clic i la química bioortogonal permeten generar eines tant per a entendre fenòmens en cèl·lules i organismes com per a generar nous fàrmacs i estratègies terapèutiques.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Biografia de l'autor/a

Benjamí Oller-Salvia, Institut Químic de Sarrià - Universitat Ramon Llull (IQS-URL)

Benjamí Oller-Salvia és professor titular a l’Institut Químic de Sarrià de la Universitat Ramon Llull (IQS-URL). Va obtenir la llicenciatura en química a l’IQS-URL. Posteriorment va aconseguir el doctorat a la Universitat de Barcelona (UB) investigant a l’Institut de Recerca en Biomedicina (IRB) de Barcelona i va realitzar un postdoctorat al Laboratori de Biologia Molecular del Consell d’Investigació Mèdica a Cambridge. Actualment lidera el Grup de Recerca en Química Biològica i Biologia Sintètica Aplicades a Bioteràpies a l’IQS-URL, amb finançament del Consell Europeu de Recerca (ERC Starting Grant).

Descàrregues

Publicat

2023-12-15

Número

Secció

Articles