Nous mètodes computacionals basats en grafs per a tractar la reactivitat química i la catàlisi

Autors/ores

  • Diego Garay-Ruiz Institut Català d’Investigació Química (ICIQ)
  • Enric Petrus Institut Català d’Investigació Química (ICIQ)
  • Carles Bo Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) - Universitat Rovira i Virgili (URV). Departament de Química Física i Inorgànica

DOI:

https://doi.org/10.2436/20.2003.01.142

Paraules clau:

Xarxes de reacció, química computacional, catàlisi, quimioinformàtica

Resum

El creixement exponencial del poder de la computació ha comportat un impuls decisiu en la capacitat de predicció de la química teòrica i computacional. Malgrat aquests avenços, l’estudi de la reactivitat en sistemes químics complexos que implica el tractament de xarxes de reaccions molt denses és dificultós. En aquest article mostrem tres mètodes nous que permeten crear, tractar i processar d’una manera eficient i automàtica cicles catalítics i xarxes de reaccions complexes. En primer lloc presentem una eina per a predir la freqüència de recanvi en cicles catalítics, tant en la catàlisi homogènia com en l’heterogènia. En segon lloc, tractem el que hem anomenat POMSimulator, un mètode que permet determinar mapes de reacció, predir l’especiació en funció del pH i de les concentracions, i també els mecanismes de formació dels òxids moleculars. Finalment, presentem OntoRXN, una nova ontologia orientada a definir formalment els mecanismes de reacció, que facilita el tractament i el processament d’aquesta informació química complexa.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Biografies de l'autor/a

Diego Garay-Ruiz, Institut Català d’Investigació Química (ICIQ)

Diego Garay-Ruiz és graduat en química per la Universitat de Valladolid i va estudiar el Màster en Modelització Computacional Atomística i Multiescala en Física, Química i Bioquímica de la Universitat de Barcelona i la Universitat Politècnica de Catalunya. L’any 2023 va finalitzar el seu doctorat sota la supervisió del doctor Carles Bo, a l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), on ara treballa com a investigador postdoctoral. La seva recerca està centrada en el desenvolupament d’eines i programes per al processament de xarxes de reacció complexes.

Enric Petrus, Institut Català d’Investigació Química (ICIQ)

Enric Petrus Pérez és doctor en química per la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), en el camp de la química quàntica i computacional (2022). La seva tesi es va centrar en el desenvolupament d’un programari anomenat POMSimulator, que permet predir l’especiació aquosa i els mecanismes de reacció dels òxids metàl·lics moleculars. Actualment treballa com a investigador postdoctoral a l’Institut Federal Suís de Ciència i Tecnologia Aquàtica (Eawag). En l’àmbit de la divulgació, ha participat en programes de ràdio i en monòlegs científics.

Carles Bo, Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) - Universitat Rovira i Virgili (URV). Departament de Química Física i Inorgànica

Carles Bo Jané és cap de grup de l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) des de la seva fundació, el 2004, i professor titular de química física en excedència a la Universitat Rovira i Virgili. La seva recerca s’ha centrat en el desenvolupament i l’aplicació de mètodes teòrics i computacionals a una diversitat de temes químics, molt sovint en estreta col·laboració amb grups de químics experimentals. En els darrers anys ha liderat el disseny i el desenvolupament de projectes que implementen i faciliten els tractaments avançats de dades.

Descàrregues

Publicat

2023-12-15

Número

Secció

Articles