Estudi de l’espai de disseny en una reacció química mitjançant el disseny d’experiments

Autors/ores

  • Pere Talavera Esteve Química. Departament d’R+D

Paraules clau:

Disseny d’experiments (DoE), qualitat pel disseny (QbD), atributs crítics de qualitat (CQA), rangs acceptables del procés (PAR), espai de disseny, avaluació del risc.

Resum

La qualitat pel disseny (QbD, quality by design) aplicada al desenvolupament de processos químics és una metodologia cada cop més emprada en l’àmbit de la indústria farmacèutica. El present article en descriu l’aplicació en l’optimització d’una reacció química, per mitjà del disseny d’experiments, com una eina indispensable per poder assolir els objectius de l’estudi. A més d’optimitzar el procés, cal assegurar-ne la robustesa i, alhora, aportar el coneixement necessari per definir i justificar l’espai de treball o espai de disseny. Aquesta informació és de gran ajuda a l’hora de presentar documentació reguladora.


Biografia de l'autor/a

Pere Talavera, Esteve Química. Departament d’R+D

Pere Talavera és llicenciat en química i màster en química orgànica per la Universitat de Barcelona (UB) des de l’any 1999. Seguidament va gaudir d’una beca Universitat Empresa, UB-Laboratorios FYSE, i després va treballar per AstraZeneca Pharmaceuticals al Regne Unit, on assolí la posició de químic sènior. Des de l’any 2004 fins avui col·labora amb Esteve Química, a Barcelona, on actualment és responsable de suport a projectes.

Descàrregues

Número

Secció

Articles