Aportacions de la cromatografia al coneixement dels lípids: olis i greixos

Autors/ores

  • Miquel Gassiot Universitat Ramon Llull. Institut Químic de Sarrià (IQS).
  • Lluís Comellas Universitat Ramon Llull. Institut Químic de Sarrià (IQS)
  • Francesc Broto Universitat Ramon Llull. Institut Químic de Sarrià (IQS)
  • Gemma Gotor Universitat Ramon Llull. Institut Químic de Sarrià (IQS)
  • Aracely Guadalupe Artiga Universitat Centreamericana José Simeón Cañas (UCA) (El Salvador)

Paraules clau:

Cromatografia de gasos, lípids, àcids trans, QSRR.

Resum

La cromatografia, concretament la de gasos (GC, de l’anglès gas chromatography), ha fet possible caracteritzar els materials lipídics a nivell molecular i ha permès posar a punt mètodes ràpids i de gran reproductibilitat. En aquest treball, amb un enfocament històric, es descriuen alguns dels resultats de l’aplicació d’aquesta tecnologia analítica, que ha fet possible distingir clarament les diferents identitats i qualitats dels diversos tipus d’olis, greixos i materials lipídics. Per altra part, també s’explica com, gràcies a la GC, s’han resolt alguns greus incidents amb aquests importants productes alimentaris, deguts a contaminacions i a fraus. També es fa esment al tema de gran actualitat dels isòmers trans de l’àcid oleic i a les dificultats que implica la seva identificació analítica. S’aporten alguns resultats de correlació entre retenció cromatogràfica i estructura molecular, que contribueixen a la identificació d’alguns isòmers de configuració de l’àcid oleic trans.

Paraules clau: Cromatografia de gasos, lípids, àcids trans, QSRR.

Biografies de l'autor/a

Lluís Comellas, Universitat Ramon Llull. Institut Químic de Sarrià (IQS)

Cristina Ribas 

Universitat Ramon Llull. Institut Químic de Sarrià (IQS)

Gemma Gotor, Universitat Ramon Llull. Institut Químic de Sarrià (IQS)

 

 

Descàrregues

Número

Secció

Articles