L’estructura social juvenil a Catalunya: una anàlisi de la diversitat de la vulnerabilitat social entre els joves catalans

Autors/ores

  • Sergio Porcel Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB). Universitat Autònoma de Barcelona.
  • Jordi Gumà Centre d'Estudis Demogràfics

Paraules clau:

joves, estructura social, vulnerabilitat social, reproducció social

Resum

El debat sobre l’homogeneïtat-heterogeneïtat de la població jove és una de les controvèrsies més importants en el si de la sociologia de la joventut. Aquest article parteix d’una concepció heterogènia d’aquest segment de població i presenta una anàlisi sincrònica de la realitat juvenil catalana sobre la base de tres àmbits: la formació acadèmica i el capital cultural; el treball, i el poder adquisitiu de la llar on viuen. Els resultats mostren els diferents graus de vulnerabilitat social que presenta internament el col·lectiu jove, així com la rellevància de diversos aspectes en la configuració de la desigualtat social juvenil com ara la procedència social, el nivell de formació assolit o la situació d’emancipació domiciliària dels joves.

Paraules clau: joves, estructura social, vulnerabilitat social, reproducció social.

Biografia de l'autor/a

Sergio Porcel, Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB). Universitat Autònoma de Barcelona.

Llicenciat en Ciències Polítiques i Sociologia per la Universidad de Granada, Màster en Tècniques d’Investigació Social Aplicada per la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat de Barcelona i Diploma d'Estudis Avançats en Sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona. És investigador de l’IERMB i les seves línies de recerca se centren en la sociologia de la joventut, la sociologia urbana i els mètodes d’investigació social. 

Correspondència: Sergio Porcel. Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB).
Universitat Autònoma de Barcelona. Campus de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Plaça Nord, edifici MRA, planta 2. 08193 Bellaterra, Cerdanyola del Vallès (Barcelona).
A/e: sergio.porcel@uab.cat.

Descàrregues

Publicat

2014-01-09

Número

Secció

Articles