Varietats tradicionals, obtenció de cultivars amb característiques organolèptiques superiors i agricultura en espais periurbans catalans Autors/ores Francesc Casañas Artigas Resum En les societats riques, on els membres tenen majoritàriament cobertes les necessitats nutricionals, hi ha ara una demanada creixent de menjar que satisfaci també desitjos sensorials. Les necessitats sensorials tenen un component generalista (per exemple, preferència pel dolç) i un altre de particular. Les poques varietats tradicionals que han resistit la competència de les varietats millorades per producció acostumen a tenir un gran prestigi gastronòmic en les seves zones d'origen tot i que presenten problemes agronòmics perquè no han estat sotmeses a millora genètica. Són un bon punt de partida per crear nous productes destinats als mercats de proximitat (o més amplis, si són molt bones) i també una font de gens per introduir en cultivars seleccionats per a producció. Treballar amb varietats tradicionals té, a més, l'avantatge d'aprofitar els valors culturals que tenen aquestes varietats. Catalunya reuneix per la seva climatologia, orografia i història un bon nombre de varietats tradicionals candidates a ser recuperades per a aquest segment de consumidors. Paral·lelament, l'emergent agricultura periurbana les ha de tenir en compte com una peça clau en el nou model d'explotacions que s'està modelitzant. Descàrregues Text complet Publicat 2007-02-14 Número Núm. 30: desembre 2006 Secció Agrofòrum Llicència La propietat intel·lectual dels articles és dels respectius autors.Els autors en el moment de lliurar els articles a la revista QUADERNS AGRARIS per a sol·licitar-ne la publicació accepten els termes següents:Els autors cedeixen a la ICEA (filial de l’Institut d’Estudis Catalans) els drets de reproducció, comunicació pública i distribució dels articles presentats per a ser publicats a QUADERNS AGRARIS.Els autors responen davant la ICEA de l'autoria i l'originalitat dels articles presentats.És responsabilitat dels autors l’obtenció dels permisos per a la reproducció de tot el material gràfic inclòs en els articles.La ICEA està exempta de tota responsabilitat derivada de l’eventual vulneració de drets de propietat intel·lectual per part dels autors.Els continguts publicats a la revista estan subjectes —llevat que s’indiqui el contrari en el text o en el material gràfic— a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya (by-nc-nd) de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així doncs, s’autoritza el públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l’obra sempre que se’n reconegui l’autoria i l’entitat que la publica i no se’n faci un ús comercial ni cap obra derivada.La revista no es fa responsable de les idees i opinions exposades pels autors dels articles publicats.