Aprenent de formatger: estudi de la influència del tipus de quall en l’elaboració de formatges amb llet de cabra de Can Pauet

Autors/ores

  • Clàudia Alcañiz Garcia Institut Santa Coloma de Farners

Paraules clau:

explotació ovina i cabruna, bestiar, quall, formatge, coagulació.

Resum

La vida a la granja no és tan senzilla com podria pensar-se. Tenir cura dels animals requereix dedicació diària i molta feina. A part d’alimentar, fer pasturar i vigilar el bestiar, el principal objectiu de moltes explotacions ramaderes és obtenir productes làctics per a ser comercialitzats. Després de passar un dia en una granja de cabres i ovelles i observar amb atenció tots els processos que hi tenen lloc, vaig voler continuar investigant en l’elaboració dels productes làctics. L’objectiu d’aquest projecte va ser esbrinar si el tipus de quall utilitzat per a fer el formatge causa variacions en el producte obtingut. Per a comprovar-ho, vaig fer formatges amb tres tipus de quall —un d’origen animal, un altre d’origen vegetal i un de vegetal elaborat artesanalment ad hoc— i els vaig comparar. La primera part de l’article descriu els aspectes més rellevants de la vida a la granja i els principis de l’elaboració del formatge. L’assaig amb els tres tipus de quall mostra clares diferències entre els formatges i també que els qualls industrials són més eficaços que els artesans.

Paraules clau: explotació ovina i cabruna, bestiar, quall, formatge, coagulació.

Biografia de l'autor/a

Clàudia Alcañiz Garcia, Institut Santa Coloma de Farners

Alumna de l’Institut Santa Coloma de Farners

Descàrregues

Número

Secció

Articles