El sistema periòdic i la pedagogia química del segle xix: la creativitat col·lectiva de les aules de ciències

Autores/as

  • José Ramón Bertomeu Sánchez Universitat de València. Institut Interuniversitari López Piñero

Palabras clave:

Sistema periòdic, Dmitri Ivànovitx Mendeléiev, Auguste Cahours, didàctica de la química, història de la química.

Resumen

El sistema periòdic és un dels components fonamentals de la ciència contemporània. Té un paper rellevant tant en la memòria col·lectiva de la comunitat química com en la seua imatge pública. Aquestes característiques creen un ampli ventall d’oportunitats per a fer servir la seua història amb finalitats educatives. El present treball fa servir els nous estudis de la història del sistema periòdic per a esbrinar aquestes potencialitats didàctiques. L’argument central és la consideració del sistema periòdic com a resultat de l’activitat creativa de les aules de ciències del segle xix.

paraules clau: Sistema periòdic, Dmitri Ivànovitx Mendeléiev, Auguste Cahours, didàctica de la química, història de la química.

Biografía del autor/a

José Ramón Bertomeu Sánchez, Universitat de València. Institut Interuniversitari López Piñero

És historiador de la ciència i director de l’Institut Interuniversitari López Piñero de la Universitat de València. Ha estudiat els manuals de química del segle xix i la seua recerca actual és la història dels productes tòxics durant els segles xix i xx. És també director del programa de recerca HAR2015-66364-C2-2-P. El seu darrer llibre es titula Entre el fiscal y el verdugo. Mateu Orfila y la toxicología del siglo xix (PUV, 2019).


Descargas

Número

Sección

Divulgació de la química