Opinión pública y educación durante la transición a la democracia en Argentina. Primeras consideraciones y guía de fuentes documentales

Autors/ores

  • José Luis Hernández Huerta Universidad de Valladolid
  • Sara González Gómez Universitat de les Illes Balears

Paraules clau:

educació, Argentina, transició a la democràcia, premsa diària, La Prensa, La Nación, Clarín, història de les mentalitats.

Resum

A mitjan 1982, l’Argentina va iniciar, després de diversos anys de dictadura militar, la transició a la democràcia. Aquesta va comportar, a més del retorn a la normalitat constitucional i parlamentària, canvis substancials en tots els ordres de la vida. L’educació, considerada una de les peces clau del procés a mitjà i llarg termini, no va quedar al marge d’aquests canvis. Així, ben aviat, es va emprendre el procés de democratització, normalització i modernització de les institucions educatives, des de l’ensenyament primari fins a l’universitari, passant per l’educació popular i altres mitjans de formació i atenció de sectors de la població més vulnerables o desfavorits. L’estudi que aquí es presenta, que aprofundeix en els assumptes anteriorment esmentats, però sota el prisma de la història de les mentalitats, és el resultat de la primera fase d’una investigació més àmplia que té com a objectius principals aclarir els posicionaments polítics, ideològics i pedagògics de l’opinió pública davant l’educació durant els processos de transició a la democràcia a Espanya i Argentina, així com esbossar la idea d’educació manejada pel ciutadà mitjà i assentada en els imaginaris col·lectius dels esmentats territoris. En aquest article es precisen, delimiten i descriuen les fonts documentals, en aquest cas, editorials, articles d’opinió, seccions fixes, entrevistes i reportatges amb tema l’educació publicats a Argentina als principals diaris de difusió nacional –Clarín, La Nación i La Prensa– durant el lapse de la transició. S’ofereixen, així mateix, una aproximació al perfil dels editorialistes i dels articulistes i una panoràmica de les qüestions relatives a educació sobre les quals va centrar la seva atenció la premsa diària i que, d’alguna manera, van focalitzar el debat públic. Tanca el treball el que potser constitueix la principal aportació, la relació detallada de fonts documentals, fins ara sense explorar.

Paraules clau: educació, Argentina, transició a la democràcia, premsa diària, La Prensa, La Nación, Clarín, història de les mentalitats.

Biografia de l'autor/a

José Luis Hernández Huerta, Universidad de Valladolid





Número

Secció

Tema monogràfic