Unha aproximación ao debate actual sobre cidadanía e o dereito á educación: lembrando a Giner

Autors/ores

  • Eugenio Otero Urtaza Universidade de Santiago de Compostela (Espanya

Paraules clau:

ciutadania activa, dret a l’educació, Francisco Giner de los Ríos, educació no formal, participació ciutadana.

Resum

Ser un ciutadà lliure i actiu no és un assoliment aliè a un context en què cada persona es pot educar en plenitud. Una ciutadania que té iniciativa i es mou amb un conjunt de valors que estimem positius, no sorgeix d’un sistema educatiu descuidat. L’educació és actualment un dret de tothom, sense restricció o minoració a cap col·lectiu, però no n’hi ha prou a enunciar, necessitem que les generacions joves arribin a
desenvolupar-se activament en una comunitat i aprenguin a conviure amb altres grups diferents del seu. En aquest article es fa una anàlisi de la construcció de la idea de la ciutadania europea en la seva història recent, i es recupera el pensament de Francisco Giner de los Ríos, especialment pel que fa a la seva idea de la «persona social», molt útil per comprendre la naturalesa del que avui anomenem organitzacions no governamentals i l’acció educadora que realitzen.

Paraules clau: ciutadania activa, dret a l’educació, Francisco Giner de los Ríos, educació no formal, participació ciutadana.

Biografia de l'autor/a

Eugenio Otero Urtaza, Universidade de Santiago de Compostela (Espanya



Número

Secció

Tema monogràfic