Significant el dret a l’educació. Recomanacions de la Conferència Internacional d’Instrucció Pública en el període d’entreguerres

Autors/ores

  • Isabel Carrillo Flores Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (Espanya)

Paraules clau:

Oficina Internacional d’Educació, conferències internacionals d’instrucció pública, període d’entreguerres, drets humans, dret a l’educació.

Resum

L’educació, com a dret humà, s’ha anat construint dialècticament al llarg de la història gràcies a l’impuls de canvis polítics i pedagògics que, com a resposta als efectes devastadors de les guerres, han buscat conformar entorns més democràtics i justos que permetessin la seva expressió. Partint de la significació generacional dels drets humans, a l’article es dota de contingut el dret a l’educació com a dret moral i jurídic; un dret fonamental, universal i indivisible que es dóna plenament quan s’expressen amb total intensitat els indicadors que el defineixen: que l’educació sigui assequible, accessible, acceptable i adaptable. Utilitzant aquests indicadors com a unitats d’anàlisi, es revisa el paper de l’Oficina Internacional d’Educació fundada a Ginebra a finals de l’any 1925 amb la voluntat d’impulsar una educació nova. En concret, es fa un estudi de l’aportació al debat internacional i la influència en les polítiques nacionals que suposen la celebració de les conferències internacionals d’instrucció pública i les recomanacions que s’aproven en el període d’entreguerres.

Paraules clau: Oficina Internacional d’Educació, conferències internacionals d’instrucció pública, període d’entreguerres, drets humans, dret a l’educació.

Biografia de l'autor/a

Isabel Carrillo Flores, Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (Espanya)



Número

Secció

Tema monogràfic