Peculiaritats del terrer de l'Empordà Autors/ores Simó Serra Pumarola Resum El terrer o el terroir, com és anomenat sovint per la influència dels estudis fets a França sobre viticultura, és un terme d'una dimensió que pot ser més o menys àmplia i que valora les aptituds vitícoles naturals d'un terreny, acompanyat sempre de les pràctiques de conreu que hi practiquen els qui l'exploten, guiats pel «saber fer», que acostuma a barrejar l'antigor amb la modernitat més profitosa. El terrer és, doncs, un conjunt de factors complex que el defineixen i el conformen: Subsòl. Sòl. Factors químics constitutius. Factors climàtics. El terrer de l'Empordà comprèn l'Alt i el Baix Empordà, amb una extensió d'unes 1.800 ha de vinya conreada per uns tres-cents viticultors, i conté terrers ben heterogenis, per la qual cosa resulta imprescindible, a l'hora de definir-lo, tenir en compte: La formació geològica del seu subsòl, les característiques variades de la plana (sorrenca, argilosa, gravosa... ). L'estructura del sòl. El clima: temperatures i hores d'insolació. El factor hídric, tan determinant per a la disseminació de les afeccions criptogàmiques. Les tècniques de conreu de la comunitat vitivinícola i l'adaptació a la modernitat. Les varietats esdevingudes gairebé autòctones de l'Empordà. Tots aquests factors s'aniran desgranant per acabar de definir el terrer de la nostra comarca, per saber quins constituents fan que es pugui considerar homogeni en el seu conjunt, tot i tenir en compte la seva particular heterogeneïtat (fortament influenciada per les condicions locals) i la dimensió cultural de la gent que l'explota. Intentarem d'estudiar, doncs, un espai concret que, sota la influència de diferents factors, permet d'aconseguir un producte concret i genuí. Descàrregues Text complet Publicat 2015-11-25 Com citar Serra Pumarola, S. (2015). Peculiaritats del terrer de l’Empordà. Dossiers Agraris, 31–44. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/DA/article/view/89551.001 Més formats de citació ACM ACS APA ABNT Chicago Harvard IEEE MLA Turabian Vancouver Descarregar citació Endnote/Zotero/Mendeley (RIS) BibTeX Número 18: La varietat garnatxa roja, lledoner roig o garnatxa grisa Secció Articles Llicència La propietat intel·lectual dels articles és dels respectius autors.Els autors en el moment de lliurar els articles a la revista DOSSIERS AGRARIS per a sol·licitar-ne la publicació accepten els termes següents:Els autors cedeixen a la ICEA (filial de l'Institut d'Estudis Catalans) els drets de reproducció, comunicació pública i distribució dels articles presentats per a ser publicats a DOSSIERS AGRARIS.Els autors responen davant la ICEA de l'autoria i l'originalitat dels articles presentats.És responsabilitat dels autors l'obtenció dels permisos per a la reproducció de tot el material gràfic inclòs en els articles.La ICEA està exempta de tota responsabilitat derivada de l'eventual vulneració de drets de propietat intel·lectual per part dels autors.Els continguts publicats a la revista estan subjectes -llevat que s'indiqui el contrari en el text o en el material gràfic- a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya (by-nc-nd) de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així doncs, s'autoritza el públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.La revista DOSSIERS AGRARIS no es fa responsable de les idees i opinions exposades pels autors dels articles publicats.