Per què ens agrada la música? Una resposta matemàtica

Autors/ores

  • Tomás Sanz-Perela

Paraules clau:

equació d’ones, espectre harmònic, sèries de Fourier, escales musicals, dissonància

Resum

Per què ens agrada la música? Per què ens sembla que el so que produeix una o diverses tecles d’un piano és música i, en canvi, considerem que el so que fa un got en caure a terra és soroll? Per què quan d’un clarinet i d’una flauta sona la mateixa nota la sentim diferent? I quina és la raó per la qual, sense haver estudiat música, som capaços de distingir una persona que tot just acaba de començar a tocar el violí i ens sembla que desafina d’una que té més experiència i diem que afina?

En aquest article donarem resposta a aquestes preguntes fent servir les matemàtiques com a eina principal. Per fer-ho, prendrem com a punt de partida l’equació d’ones, que ens permetrà comprendre les característiques principals del so dels instruments musicals. A partir d’aquests coneixements podrem entendre les idees que s’han fet servir al llarg de la història per construir les escales musicals, que són la base de gran part de la música que coneixem. Finalment, estudiarem els conceptes dissonància i consonància d’una manera matemàtica i entendrem millor per què alguns sons ens resulten més agradables que d’altres.

Descàrregues

Publicat

2023-10-10

Com citar

Sanz-Perela, T. (2023). Per què ens agrada la música? Una resposta matemàtica. Butlletí De La Societat Catalana De Matemàtiques, 37(2), 173–204. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/BSCM/article/view/150655

Número

Secció

Articles