Lectura metodològica i històrica de l'obra Hibbur ha-měsihá we-hatisboret (Tractat de geometria i mesurament), d'Abraham Bar Hiyya (Savasorda)

Autors/ores

  • Josep Pla i Carrera

Resum

En ocasió del centenari del naixement de Josep Millàs Vallicrosa, va sorgir la idea de fer una anàlisi des del punt de vista matemàtic del Tractat de geometria i mesurament (1116), d'Abraham BarH. iyya (Savasorda), que l'insigne arabista i hebraista havia traduït al català. Aquesta obra posa de manifest que, a Occident, abans del Liber abaci (1202), de Fibonacci, escrit en llatí, s'havia publicat, en hebreu, un opuscle en el qual s'introduïen l'equació de segon grau i els seus algorismes de resolució fonamentats en les relacions del llibre II dels Elements d'Euclides. A més, aquest llibret tenia una segona part dedicada a la divisió de figures, usant, tanmateix, mètodes geomètrics. Fibonacci, conscient de la diferència metodològica d'aquestes dues parts, va tractar la qüestió de la divisió de figures heretada de la matemàtica grega en un tractat separat, La practica geometriæ (1220).

Descàrregues

Publicat

2021-02-17

Com citar

Pla i Carrera, J. (2021). Lectura metodològica i històrica de l’obra <i>Hibbur ha-m&#283;sihá we-hatisboret (Tractat de geometria i mesurament)</i>, d’Abraham Bar Hiyya (Savasorda). Butlletí De La Societat Catalana De Matemàtiques, 35(2), 111–153. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/BSCM/article/view/109249.003

Número

Secció

Articles

Articles més llegits del mateix autor/a