Aproximació al músic Joan Flotats i Claramunt (1902-1988). L’ofici de maestro pianista i compositor

Autors/ores

  • Marina Rodríguez Brià Institut d'Estudis Catalans

Paraules clau:

Joan Flotats i Claramunt, compositors catalans, acadèmies del Paral·lel, teatres del Paral·lel, anys 1950 a Barcelona, música a Catalunya (1920-1960), cuplets a Barcelona.

Resum

Joan Flotats i Claramunt pertany a la generació de músics que van desenvolupar la seva carrera abans i després de la Guerra Civil espanyola, fet que va marcar sensiblement la seva vida. Tot i així, va poder estudiar música a Manresa i Barcelona i rebre una formació clàssica superior. Va treballar com a mestre pianista i compositor a teatres, cafès teatre i acadèmies d’aquestes dues ciutats i també a Terrassa. Va dominar els gèneres musicals del ball espanyol i de diferents orígens, ritmes i caràcters. Estudiant-lo aprenem què significava ser el maestro, un ofici ben ampli en el qual s’havia de ser un músic expert en les vessants instrumentals, compositives i estilístiques del món del cant i el ball de l’època. Venia a ser un director musical però també amb capacitat improvisadora i compositiva. A partir de finals dels anys seixanta, aquesta professió havia quedat una mica amagada degut a diferents motius històrics i socials. La música de Flotats està a l’espera de ser novament interpretada; de fet, però, ja fa uns anys que està sonant en concerts.

Paraules clau: Joan Flotats i Claramunt, compositors catalans, acadèmies del Paral·lel, teatres del Paral·lel, anys 1950 a Barcelona, música a Catalunya (1920-1960), cuplets a Barcelona.

Descàrregues

Número

Secció

Articles