Tècniques de gestió de closes empordaneses: manteniment, millora i restauració de prats de dall de terra baixa

Autors/ores

  • Gabriel Mercadal i Corominas

Resum

Els prats de dall, coneguts popularment a l'Empordà com a closes, són una comunitat vegetal semicultural d'elevat interès agrícola, pel que fa al subministrament d'herba, i ecològic, com a refugi de nombroses espècies rares a Catalunya i a la resta de la Mediterrània nord-occidental. L'home els ha instaurat i mantingut des d'antic damunt zones humides desguassades, que encara s'inunden durant diversos mesos l'any, i que no són aptes per al cultiu de cereals. Durant les darreres dècades, els canvis d'usos del sòl n'han reduït considerablement la superfície, i són, avui dia, un hàbitat humit de gran valor biològic en perill. Darrerament, s'han fet diversos articles i col·loquis per difondre'n els valors naturals i la problemàtica, però no s'ha tractat prou profundament de la seva gestió tècnica, tan necessària per a preservar-los. Per aquest motiu, presentem una guia pràctica que conté les principals tècniques agrícoles per a mantenir, millorar o recuperar closes. L'objectiu d'aquest document és facilitar el maneig correcte dels prats de dall als praticultors i als tècnics ambientals i així contribuir a la conservació de la diversitat biològica de la terra baixa catalana.

Descàrregues

Publicat

2012-09-04

Número

Secció

Articles