Els estocs de carboni orgànic als sòls agrícoles de Catalunya: una eina per a la mitigació del canvi climàtic

Autors/ores

  • Inma Funes Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), Caldes de Montbui
  • Robert Savé Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), Caldes de Montbui
  • Pere Rovira Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), Solsona
  • Roberto Molowny-Horas Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), Cerdanyola del Vallès
  • Josep M. Alcañiz Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), Cerdanyola del Vallès
  • Emili Ascaso Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), Barcelona
  • J. Ignasi Herms Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), Barcelona
  • Carmen Herrero Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), Generalitat de Catalunya, Lleida
  • Jaume Boixadera Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), Generalitat de Catalunya, Lleida
  • Jordi Vayreda Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), Cerdanyola del Vallès

Paraules clau:

canvi climàtic, agricultura mediterrània, carboni orgànic del sòl, emmagatzematge de carboni, gestió agrícola, geoestadística.

Resum

Conèixer els estocs de carboni orgànic als sòls (E-COS) agrícoles, avaluar la importància de les variables que els expliquen i entendre’n la distribució pel territori, és crucial per a predir possibles situacions futures i dissenyar estratègies apropiades de mitigació i adaptació al canvi climàtic. En aquest estudi hem caracteritzat i modelitzat els E-COS agrícoles a Catalunya en superfície (0-30 cm) i en profunditat (30-100 cm), basant-nos en dades de 2.186 i 1.612 perfils de sòls, respectivament. A partir d’un conjunt de variables ambientals i mitjançant un enfocament estadístic, i) hem avaluat els efectes de les principals variables explicatives sobre la distribució del carboni orgànic del sòl (COS), ii) hem estimat els E-COS en funció dels tipus de cultius i iii) hem representat espacialment els estocs en superfície de COS agrícola a tot el país. Mentre que en superfície els E-COS depenen principalment de la textura del sòl i de variables dinàmiques, com ara el clima i les pràctiques agrícoles, en profunditat depenen principalment de les propietats físiques i químiques del sòl. D’acord amb el mapa resultant, el valor mitjà de l’estoc de COS en superfície per a l’agricultura catalana és de 4,88 ± 0,89 kg C·m-2 (1 kg·m-2 = 10 t·ha-1), amb un total de 47,9 Tg C [1 teragram = 1012 grams = 1 milió de tones (Mt)] per a tot el territori. Aquests resultats seran útils per a definir estratègies d’emmagatzematge de C a escala regional, basades en
canvis d’usos del sòl i pràctiques de gestió agrícola sota un context de canvi
climàtic.

Paraules clau: canvi climàtic, agricultura mediterrània, carboni orgànic del sòl, emmagatzematge de carboni, gestió agrícola, geoestadística.

Biografia de l'autor/a

Inma Funes, Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), Caldes de Montbui



Descàrregues

Publicat

2019-06-12

Número

Secció

Articles