Treballs de recerca sobre experiments en el seu context històric

Autors/ores

  • Pere Grapí CEHIC-UAB

Paraules clau:

Cultura material de la ciència, replicació històrica d’instruments, història experimental de la ciència, treball de recerca de batxillerat.

Resum

Des de començament d’aquest segle ha augmentat l’interès per posar l’estudi de les pràctiques científiques històriques en el context de la cultura material de la ciència. Una conseqüència d’aquesta aproximació a la història de la ciència és haver estimulat la reproducció d’experiments i instruments del passat. Per altra part, aquest enfocament també ha tingut el seu paper a l’hora de centrar l’ús de la història de la ciència en l’ensenyament de les ciències. El lloc central que ha d’ocupar l’experimentació en l’aprenentatge de les ciències ha afavorit l’aparició de projectes basats en la replicació d’instruments i experiments històrics per a l’ensenyament de les ciències. Aquest article pretén presentar aquest enfocament tot explorant els seus avantatges i inconvenients en l’espai d’ensenyament-aprenentatge que faciliten els treballs de recerca de batxillerat a Catalunya. En aquest sentit, es presenta, a tall d’exemple, un treball de recerca sobre la replicació de la pila de Volta.

paraules clau: Cultura material de la ciència, replicació històrica d’instruments, història experimental de la ciència, treball de recerca de batxillerat.

Descàrregues

Número

Secció

Estratègies didàctiques