Convocatòria pública oberta del monogràfic "D’un jovent per a la guerra a un jovent per a la pau. Moviments Juvenils i Educació (1914-2022). Passat, present i futur" (núm. 43, gener - juny de 2024)

2023-06-22

S'obre a convocatòria pública per a la presentació d'articles en relació amb el monogràfic previst per al primer semestre de 2024 de la revista Educació i Història. Revista d'història de l'educació que edita la Societat d'Història de l'Educació, filial de l'Institut d'Estudis Catalans, que durà per títol "D’un jovent per a la guerra a un jovent per a la pau. Moviments Juvenils i Educació (1914-2022). Passat, present i futur".

Aquelles persones interessades a enviar algun article original i inèdit per a què s'iniciï el procés d'avaluació per parells de cecs han de fer-ho abans de l'1 de setembre de 2023 mitjançant la plataforma digital de la revista (per a registrar-se com usuari/ària, entreu aquí).

Monogràfic: "D’un jovent per a la guerra a un jovent per a la pau. Moviments Juvenils i Educació (1914-2022). Passat, present i futur"

Coordinació: Raúl Navarro Zárate (Universitat de Barcelona) i Ferran Sànchez Margalef (Universitat de Barcelona)

Presentació: La participació i els models educatius destinats al jovent al llarg de la història han estat claus per la transformació de la societat. Els Moviments Juvenils, a Europa i al context internacional, han experimentat una transició respecte al model del jovent durant el segle XX fins a l’actualitat. La natura dels moviments juvenils ha transitat des d’un jovent mobilitzat per a fins bèl·lics, la militarització del jovent derivat de la Gran Guerra (1914-1918), fins a uns moviments juvenils transnacionals compromesos amb l’activisme social al voltant de qüestions sobre justícia social i desenvolupament sostenible (canvi climàtic, no-violència, feminismes, equitat social i econòmica, etc.). Aquesta transició, que va tenir el seu punt d’inflexió amb el jovent que es va mobilitzar a Europa el Maig del 68 i posteriorment amb la caiguda del Mur de Berlín el 1989, ha suposat un ressorgiment i una re-politització de la joventut. El monogràfic pretén recollir articles que analitzin des d’un vessant educatiu els primers moviments juvenils militaritzats –com ara els Wandervögel, els Boys-Scouts, les Joventuts Obreres, els Balilles a Itàlia, les Joventuts Hitlerianes, el Frente de Juventudes, la Secció Femenina, etc.– fins als actuals moviments juvenils que s’organitzen — mitjançant xarxes socials— de forma internacional amb objectius com ara: conscienciar sobre el canvi climàtic, contra la violència armada, a favor de no discriminació racial, la inclusió dels col·lectius vulnerables, el desenvolupament sostenible i equitatiu, fomentar valors de participació activa i de ciutadania crítica, etc. En definitiva, es tracta de reconstruir un mapa d’aquesta transició i l’evolució dels Moviments Juvenils aportant noves lectures i claus per comprendre, en primer lloc, el rol que ha ocupat la joventut al llarg del segle XX i, en segon terme, el món que des del jovent i la seva educació s’està construint en aquest segle.

Termini de presentació d’originals: 1 de setembre de 2023.