Descriptors aromàtics i gustatius que identifiquen la garnatxa negra a Catalunya Autores/as Montserrat Nadal Roquet-Jalmar Joan Ignasi Domènech Resumen La asociación Terra de Garnatxes, cuyo interés principal reside en valorizar y promocionar los vinos de garnacha, propuso al Instituto Catalán de la Viña y el Vino (INCAVI) la realización de un proyecto con el objetivo de caracterizar sensorialmente los vinos de garnacha de las zonas vitícolas del mediterráneo catalán. La razón de la elección de la variedad garnacha va ligada a la calidad inherente de sus vinos de alta gama y a la importancia en volumen, puesto que ocupa la mayor extensión en hectáreas de uva tinta en Cataluña. Un panel de cata formado por un grupo de expertos profesionales de diferentes ámbitos: técnicos de la Generalitat y de la universidad, productores de garnacha, enólogos y sumilleres, se encargó de homogeneizar y unificar criterios en torno a los descriptores ya conocidos en la garnacha tinta. En este estudio se cataron diecisiete vinos de garnacha pertenecientes a seis denominaciones de origen catalanas. Resumiendo, en el aroma de los vinos de garnacha tinta predomina la fruta fresca y madura (roja y negra) y la fruta seca confitada, seguida de notas mentoladas, cítricas, minerales y presencia de frutos secos (a menudo, almendras y avellanas). A nivel gustativo son vinos cálidos, redondos, potentes por su grado en alcohol, untuosos y elegantes; persistentes, con taninos maduros, golosos y con cierto toque salino al final de boca. Descargas Text complet (Català) Publicado 2017-04-05 Cómo citar Nadal Roquet-Jalmar, M., & Domènech, J. I. (2017). Descriptors aromàtics i gustatius que identifiquen la garnatxa negra a Catalunya. Dossiers Agraris, 19, 119–129. Recuperado a partir de https://revistes.iec.cat/index.php/DA/article/view/95051.001 Más formatos de cita ACM ACS APA ABNT Chicago Harvard IEEE MLA Turabian Vancouver Descargar cita Endnote/Zotero/Mendeley (RIS) BibTeX Número Vol. 19 (2017) Sección Artículos Licencia La propietat intel·lectual dels articles és dels respectius autors.Els autors en el moment de lliurar els articles a la revista DOSSIERS AGRARIS per a sol·licitar-ne la publicació accepten els termes següents:Els autors cedeixen a la ICEA (filial de l'Institut d'Estudis Catalans) els drets de reproducció, comunicació pública i distribució dels articles presentats per a ser publicats a DOSSIERS AGRARIS.Els autors responen davant la ICEA de l'autoria i l'originalitat dels articles presentats.És responsabilitat dels autors l'obtenció dels permisos per a la reproducció de tot el material gràfic inclòs en els articles.La ICEA està exempta de tota responsabilitat derivada de l'eventual vulneració de drets de propietat intel·lectual per part dels autors.Els continguts publicats a la revista estan subjectes -llevat que s'indiqui el contrari en el text o en el material gràfic- a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya (by-nc-nd) de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així doncs, s'autoritza el públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.La revista DOSSIERS AGRARIS no es fa responsable de les idees i opinions exposades pels autors dels articles publicats.