La Viticoltura in Sardegna: cenni storici ed evoluzione attuale Authors Renzo Peretto Abstract A Sardenya la vinya forma part encara del paisatge, se'n pot trobar una mica per tota l'illa i contribueix notablement a l'economia sarda. Estudis arqueològics recents indiquen que és possible que ja hi hagués activitat enovitícola a l'època dels nurags. Altres estudis indiquen que Sardenya va tenir un paper important en el desenvolupament de la Vitis vinifera. La seva superfície abans de la fil·loxera era de 80.000 hectàrees aproximadament i va patir una reducció molt forta a conseqüència d'aquest flagell, fins a arribar a les 26.600 actuals. A Sardenya trobem una gran riquesa de varietats de cep, però únicament unes quantes ocupen una superfície important, com són la cannonau, la vermentino, la monica, la nuragus i la carignano. L'estructura de producció és molt petita, ja que hi ha 38.000 productors per 26.000 hectàrees. I, pel que fa a l'estructura de transformació, consta actualment de 23 cellers cooperatius i 140 de privats. La producció de vi és de 508.000 hectolitres; el 66 % d'aquesta producció són vins de qualitat. La DOC1 Alghero té 1.100 hectàrees i aplega empreses vitivinícoles molt importants, com Sella & Mosca, que té una explotació de 524 hectàrees amb 132 hectàrees de torbato, o el celler cooperatiu Cantina Santa Maria la Palma, amb 320 socis i 600 hectàrees de vinya. La DOC Alghero es va constituir el 19 d'agost de 1995 i és una de les denominacions d'origen de Sardenya que té més tipus de vins diferents. Downloads Text complet (Català) Published 2014-12-03 How to Cite Peretto, R. (2014). La Viticoltura in Sardegna: cenni storici ed evoluzione attuale. Dossiers Agraris, (17), 27–32. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/DA/article/view/86712.001 More Citation Formats ACM ACS APA ABNT Chicago Harvard IEEE MLA Turabian Vancouver Download Citation Endnote/Zotero/Mendeley (RIS) BibTeX Issue 17 : La varietat torbato, malvasia del Rosselló, trobat Section Articles License The intellectual property of articles belongs to the respective authors.On submitting articles for publication to the journal DOSSIERS AGRARIS, authors accept the following terms:Authors assign to ICEA (a subsidiary of Institut d’Estudis Catalans) the rights of reproduction, communication to the public and distribution of the articles submitted for publication to DOSSIERS AGRARIS.Authors answer to ICEA for the authorship and originality of submitted articles.Authors are responsible for obtaining permission for the reproduction of all graphic material included in articles.ICEA declines all liability for the possible infringement of intellectual property rights by authors.The contents published in the journal, unless otherwise stated in the text or in the graphic material, are subject to a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs (by-nc-nd) 3.0 Spain licence, the complete text of which may be found at http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.en. Consequently, the general public is authorised to reproduce, distribute and communicate the work, provided that its authorship and the body publishing it are acknowledged, and that no commercial use and no derivative works are made of it.The journal DOSSIERS AGRARIS is not responsible for the ideas and opinions expressed by the authors of the published articles.