Descriptors aromàtics i gustatius que identifiquen la garnatxa negra a Catalunya

Autors/ores

  • Montserrat Nadal Roquet-Jalmar
  • Joan Ignasi Domènech

Resum

Amb la finalitat de caracteritzar el perfil sensorial de les garnatxes mediterrànies de la regió catalana, l'associació Terra de Garnatxes va proposar a l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) un projecte que plantejava aprofundir en el coneixement de les característiques dels vins de garnatxa atesa la qualitat inherent dels seus vins i el pes en hectàrees plantades existents a Catalunya. Un panel de tast format per un grup d'experts professionals de diferents àmbits: tècnics de la Generalitat i de la universitat, productors de garnatxa, enòlegs i sommeliers, va encarregar-se d'homogeneïtzar i unificar criteris entorn dels descriptors ja coneguts de les garnatxes blanca i negra. En aquest estudi es presenten els descriptors resultat del tast de disset vins de garnatxa negra pertanyents a sis denominacions d'origen catalanes. Resumint, en l'aroma dels vins de garnatxa negra predomina la fruita fresca i madura (vermella i negra) i la fruita seca confitada, seguida de notes mentolades, cítriques, minerals i presència de fruites seques (sovint, ametlles i avellanes). Pel que fa al gust són vins càlids, rodons, potents pel seu grau en alcohol, untuosos i elegants; persistents, amb tanins madurs, saborosos i amb un cert toc salí al final de boca.

Descàrregues

Publicat

2017-04-05

Com citar

Nadal Roquet-Jalmar, M., & Domènech, J. I. (2017). Descriptors aromàtics i gustatius que identifiquen la garnatxa negra a Catalunya. Dossiers Agraris, 19, 119–129. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/DA/article/view/95051.001

Número

Secció

Articles