Il Torbato in Sardegna Autors/ores Stefano Biscaro Resum El torbato és una varietat de raïm blanc que pertany al grup de les malvasies i té com a sinònim malvasia del Rosselló. Va arribar a Sardenya quan el rei Pere IV el Cerimoniós va conquerir l'Alguer a final del 1300 i aquesta ciutat va esdevenir una avançada de la cultura catalana fora de la península Ibèrica. Històricament el torbato és citat a Sardenya per pocs autors, el primer dels quals és Manca (1780), que l'anomena razola, Vitis iberica, trubat iberica, uva catalana, torbat, turbato. Les característiques ampelogràfiques han estat molt ben descrites per Bruni (1966). El torbato es cultiva a Itàlia únicament a Sardenya i concretament a l'Alguer, on els cellers Sella & Mosca en conreen el 96 % del total, o sigui, unes 150 hectàrees que produeixen uns 7.000 hectolitres de vi. A Itàlia no se'n troben clons descrits; en canvi, a França amb el nom de tourbat existeixen tres clons homologats per l'Établissement National Technique pour l'Amélioration de la Viticulture (ENTAV) que són originaris de Sardenya; Sella & Mosca té la seva pròpia selecció genètica. A la comunicació s'explica les característiques vitícoles del cep, així com el procés bioquímic del seu most fins a arribar a vi. El torbato és una varietat de cep que produeix un vi que ha sabut trobar un lloc en el mercat. Cal destacar l'àmplia oferta de productes gràcies a les seves possibilitats de vinificació, que van des de vins tranquils joves fins a vins envellits i vins escumosos. Cal apreciar el treball portat a terme per Sella & Mosca per a revalorar aquesta varietat. Descàrregues Text complet Publicat 2014-12-03 Com citar Biscaro, S. (2014). Il Torbato in Sardegna. Dossiers Agraris, (17), 33–40. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/DA/article/view/86713.001 Més formats de citació ACM ACS APA ABNT Chicago Harvard IEEE MLA Turabian Vancouver Descarregar citació Endnote/Zotero/Mendeley (RIS) BibTeX Número 17 : La varietat torbato, malvasia del Rosselló, trobat Secció Articles Llicència La propietat intel·lectual dels articles és dels respectius autors.Els autors en el moment de lliurar els articles a la revista DOSSIERS AGRARIS per a sol·licitar-ne la publicació accepten els termes següents:Els autors cedeixen a la ICEA (filial de l'Institut d'Estudis Catalans) els drets de reproducció, comunicació pública i distribució dels articles presentats per a ser publicats a DOSSIERS AGRARIS.Els autors responen davant la ICEA de l'autoria i l'originalitat dels articles presentats.És responsabilitat dels autors l'obtenció dels permisos per a la reproducció de tot el material gràfic inclòs en els articles.La ICEA està exempta de tota responsabilitat derivada de l'eventual vulneració de drets de propietat intel·lectual per part dels autors.Els continguts publicats a la revista estan subjectes -llevat que s'indiqui el contrari en el text o en el material gràfic- a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya (by-nc-nd) de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així doncs, s'autoritza el públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.La revista DOSSIERS AGRARIS no es fa responsable de les idees i opinions exposades pels autors dels articles publicats.