La Viticoltura in Sardegna: cenni storici ed evoluzione attuale

Autors/ores

  • Renzo Peretto

Resum

A Sardenya la vinya forma part encara del paisatge, se'n pot trobar una mica per tota l'illa i contribueix notablement a l'economia sarda. Estudis arqueològics recents indiquen que és possible que ja hi hagués activitat enovitícola a l'època dels nurags. Altres estudis indiquen que Sardenya va tenir un paper important en el desenvolupament de la Vitis vinifera. La seva superfície abans de la fil·loxera era de 80.000 hectàrees aproximadament i va patir una reducció molt forta a conseqüència d'aquest flagell, fins a arribar a les 26.600 actuals. A Sardenya trobem una gran riquesa de varietats de cep, però únicament unes quantes ocupen una superfície important, com són la cannonau, la vermentino, la monica, la nuragus i la carignano. L'estructura de producció és molt petita, ja que hi ha 38.000 productors per 26.000 hectàrees. I, pel que fa a l'estructura de transformació, consta actualment de 23 cellers cooperatius i 140 de privats. La producció de vi és de 508.000 hectolitres; el 66 % d'aquesta producció són vins de qualitat. La DOC1 Alghero té 1.100 hectàrees i aplega empreses vitivinícoles molt importants, com Sella & Mosca, que té una explotació de 524 hectàrees amb 132 hectàrees de torbato, o el celler cooperatiu Cantina Santa Maria la Palma, amb 320 socis i 600 hectàrees de vinya. La DOC Alghero es va constituir el 19 d'agost de 1995 i és una de les denominacions d'origen de Sardenya que té més tipus de vins diferents.

Descàrregues

Publicat

2014-12-03

Com citar

Peretto, R. (2014). La Viticoltura in Sardegna: cenni storici ed evoluzione attuale. Dossiers Agraris, (17), 27–32. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/DA/article/view/86712.001