La Viticoltura in Sardegna: cenni storici ed evoluzione attuale Autors/ores Renzo Peretto Resum A Sardenya la vinya forma part encara del paisatge, se'n pot trobar una mica per tota l'illa i contribueix notablement a l'economia sarda. Estudis arqueològics recents indiquen que és possible que ja hi hagués activitat enovitícola a l'època dels nurags. Altres estudis indiquen que Sardenya va tenir un paper important en el desenvolupament de la Vitis vinifera. La seva superfície abans de la fil·loxera era de 80.000 hectàrees aproximadament i va patir una reducció molt forta a conseqüència d'aquest flagell, fins a arribar a les 26.600 actuals. A Sardenya trobem una gran riquesa de varietats de cep, però únicament unes quantes ocupen una superfície important, com són la cannonau, la vermentino, la monica, la nuragus i la carignano. L'estructura de producció és molt petita, ja que hi ha 38.000 productors per 26.000 hectàrees. I, pel que fa a l'estructura de transformació, consta actualment de 23 cellers cooperatius i 140 de privats. La producció de vi és de 508.000 hectolitres; el 66 % d'aquesta producció són vins de qualitat. La DOC1 Alghero té 1.100 hectàrees i aplega empreses vitivinícoles molt importants, com Sella & Mosca, que té una explotació de 524 hectàrees amb 132 hectàrees de torbato, o el celler cooperatiu Cantina Santa Maria la Palma, amb 320 socis i 600 hectàrees de vinya. La DOC Alghero es va constituir el 19 d'agost de 1995 i és una de les denominacions d'origen de Sardenya que té més tipus de vins diferents. Descàrregues Text complet Publicat 2014-12-03 Com citar Peretto, R. (2014). La Viticoltura in Sardegna: cenni storici ed evoluzione attuale. Dossiers Agraris, (17), 27–32. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/DA/article/view/86712.001 Més formats de citació ACM ACS APA ABNT Chicago Harvard IEEE MLA Turabian Vancouver Descarregar citació Endnote/Zotero/Mendeley (RIS) BibTeX Número 17 : La varietat torbato, malvasia del Rosselló, trobat Secció Articles Llicència La propietat intel·lectual dels articles és dels respectius autors.Els autors en el moment de lliurar els articles a la revista DOSSIERS AGRARIS per a sol·licitar-ne la publicació accepten els termes següents:Els autors cedeixen a la ICEA (filial de l'Institut d'Estudis Catalans) els drets de reproducció, comunicació pública i distribució dels articles presentats per a ser publicats a DOSSIERS AGRARIS.Els autors responen davant la ICEA de l'autoria i l'originalitat dels articles presentats.És responsabilitat dels autors l'obtenció dels permisos per a la reproducció de tot el material gràfic inclòs en els articles.La ICEA està exempta de tota responsabilitat derivada de l'eventual vulneració de drets de propietat intel·lectual per part dels autors.Els continguts publicats a la revista estan subjectes -llevat que s'indiqui el contrari en el text o en el material gràfic- a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya (by-nc-nd) de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així doncs, s'autoritza el públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.La revista DOSSIERS AGRARIS no es fa responsable de les idees i opinions exposades pels autors dels articles publicats.