Composició fisicoquímica i valor fertilitzant del purí de porc procedent d'explotacions porcines de la comarca del Pla d'Urgell

Autors/ores

  • M. Carme Torres
  • Judith Navés

Resum

La composició del purí de porc, com tots els fertilitzants orgànics obtinguts a partir de residus d'animals, és molt variable. En aquest estudi s'ha observat una clara influència en la composició del purí segons el tipus d'explotació (granges d'animals d'engreix, de mares reproductores o de cicle tancat). Existeixen dos factors importants en el grau de dilució del purí fresc, com ara el sistema d'alimentació (aigua racionada o a lliure disposició) i l'època de l'any (període d'estiu o d'hivern), tenint en compte que el purí prové d'explotacions amb un mateix sistema de neteja, producció i emmagatzematge dels purins. S'han obtingut bones correlacions entre alguns elements constitutius del purí amb la matèria seca, el fòsfor total i, també, amb la densitat. Les tendències actuals en les formulacions dels pinsos compostos i els nous hàbits en el maneig de les explotacions han resultat en un canvi substancial en els continguts d'alguns elements presents en el purí respecte dels darrers anys. Aquest estudi pretén ser una eina útil per als usuaris i productors de purins en les explotacions agrícoles i ramaderes ja que s'obté una bona estimació de la composició fisicoquímica del purí i del seu valor com a fertilitzant orgànic. Malgrat tot, és recomanable que es duguin a terme determinacions analítiques del purí de la pròpia granja de forma periòdica per tal de conèixer més el producte que s'aplicà al camp o que es transformà mitjançant qualsevol tipus de tractament i, d'aquesta manera, realitzar-ne una millor gestió.

Descàrregues

Publicat

2001-03-22

Com citar

Torres, M. C., & Navés, J. (2001). Composició fisicoquímica i valor fertilitzant del purí de porc procedent d’explotacions porcines de la comarca del Pla d’Urgell. Dossiers Agraris, (5), 41–60. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/DA/article/view/23760.001