Història dels orígens de la carinyena

Autors/ores

  • Josep M. Puiggròs i Jové

Resum

La varietat carinyena és una varietat de raïm negre, cultivada des de fa segles a Catalunya. La documentació fins ara trobada mostra unes citacions medievals que parlen de vi carinyena, sense concretar si és vi d'un cep dit carinyena o de la població de Cariñena. A final del segle xviii apareixen documents de diferents llocs amb noms diversos que s'accepta que són sinònims de la carinyena, com crujillón a la comarca de Cariñena, carinyena a Catalunya (Principat), caranyana a la Catalunya del Nord, mazuela a la Rioja i a Navarra i carignan a Occitània. Sorprèn que precisament a Cariñena se'n digués i encara avui se'n digui crujillón. Aquesta aparició simultània de documents i noms en llocs diferents fa difícil determinar de manera clara un lloc concret del seu origen. Molts dels autors coincideixen a situar-lo a la localitat aragonesa de Cariñena, però fa moltes dècades que aquesta varietat es cultiva molt poc en aquesta zona, i la fama del seu vi, des del segle xviii i fins al xxi, correspon a la garnatxa, que va substituir el crujillón o la carinyena. Altres autors situen l'origen de la varietat a la localitat occitana de Carignan, encara que sembla molt poc probable perquè els ampelògrafs francesos coincideixen a situar-ne l'origen a Espanya i molts el concreten a la població de Cariñena. Finalment, tenim l'aparició de samsó com a possible sinònim de carinyena a Catalunya i com a forma que s'hi ha volgut implantar, encara que sembla difícil acceptar aquesta teoria. En la documentació estudiada el nom samsó no apareix fins a final del segle xx i hi ha diversos filòlegs i tècnics que opinen que aquest nom ve de la varietat de raïm negre francesa que es diu cinsaut i que avui erròniament s'etiqueten vins amb el nom samsó que corresponen a la varietat carinyena, i això pot crear confusió. Arribem a la conclusió que la varietat, des de l'edat mitjana, és present en els territoris de Catalunya i Aragó de l'antiga Corona d'Aragó i és autòctona d'aquest territori, i caldria deslligar el nom del cep carinyena del de la població, ja que Catalunya històricament és l'únic lloc on la varietat s'ha anomenat sempre carinyena.

Descàrregues

Publicat

2018-10-22

Com citar

Puiggròs i Jové, J. M. (2018). Història dels orígens de la carinyena. Dossiers Agraris, 20, 11–28. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/DA/article/view/100770.003

Número

Secció

Articles

Articles més llegits del mateix autor/a