Ciència magazine, first period (1926–1933): A project for the recovery and dissemination of the Catalan scientific heritage

Autors/ores

  • Àngela García-Lladó Institut d'Estudis Catalans
  • Òscar Montero-Pich Center for the History of Science (CEHIC), Autonomous University of Barcelona, Barcelona
  • Alfons Zarzoso Center for the History of Science (CEHIC), Autonomous University of Barcelona, Barcelona; 2Catalan Museum of the History of Medicine (MHMC).
  • Àlvar Martínez-Vidal López Piñero Institute for the History of Medicine and Science, CSIC-University of Valencia, Valencia.

Resum

L’any 1926 es va dur a terme un nou projecte editorial: la revista Ciència. La nova capçalera portava com a subtítol, en una declaració programàtica: Revista catalana de ciència i tecnologia. La revista va esdevenir emblemàtica d’un projecte de catalanisme que cercava tant la necessitat de comunicar la ciència i la tecnologia a un públic cada cop més in teressat, com també la necessitat de fixar un lèxic científic i tècnic en català. En el context tecnològic actual i en el marc de diferents iniciatives de digitalització, conservació i difusió del patrimoni científic, l’Institut d’Estudis Catalans dóna suport a una acció singular de recuperació del patrimoni hemerogràfic científic, tècnic i mèdic produït a la Catalunya durant el primer terç del segle XX. Aquest article presenta i situa en context històric tant la revista Ciència com els projectes de conservació i comunicació d’aquest patrimoni.

Paraules clau. periodisme científic-mèdic-tècnic · catalanisme ·  divulgació científica · identitat professional · públics de la ciència · lèxic científic-mèdic-tècnic català

Descàrregues

Número

Secció

Forum and Focus